Descoperire surprinzătoare. Oamenii de știință au identificat un nou mușchi

Descoperire surprinzătoare. Oamenii de știință au identificat un nou mușchiSursa foto: Arhiva EVZ

O nouă descoperire a oamenilor de știință schimbă ceea ce se știa despre anatomia corpului omenesc, mai exact a gurii.

O echipă de cercetători a descoperit, de curând, o parte a corpului care nu a mai fost descrisă înainte. Istoric, din textele mai vechi de anatomie și medicină reiese că existența acestei părți a corpului omenesc era intuită. Este vorba despre un strat nou de mușchi în maseter, care este esențial pentru mestecat, ridicând maxilarul inferior.

Până în prezent, manualele moderne de anatomie descriau mușchiul maseter ca având două straturi. Este vorba despre unul profund și un al doilea superficial, după cum relatează publicația Live Science, citând un studiu anatomic.

Așa cum am arătat mai sus, mai multe texte istorice menționează și posibila existență a unui al treilea strat, conform sursei citate. Pornind de la aceste informații vechi, echipa oamenilor de știință a decis să verifice cum stau lucrurile. Mai exact ei și-au propus să stabilească dacă mușchiul proeminent al maxilarului ar putea avea și un strat ascuns, așa cum sugerează textele mai vechi.

Sursa foto: Live Science

Ce implicații are noua descoperire în medicină

În urma examinărilor, oamenii de știință au identificat faptul că mușchiul maseter are trei secțiuni distincte, iar nu două, cum se știa până acum. Cercetătorii au mai stabilit, pe baza aranjamentului fibrelor musculare, că stratul muscular nou descoperit ajută, cel mai probabil la stabilizarea maxilarului inferior.

În studiul pe care l-a publicat echipa de cercetători a propus ca noul strat muscular pe care l-au descoperit să fie numit „Musculus masseter pars coronidea”.

Specialiștii sunt de părere că descoperirea acestui mușchi ar putea fi extem de importantă în context clinic. Aceasta deoarece cunoașterea celui de-al treilea strat muscular schimbă ceea ce se știa despre acea zonă a anatomiei umane. Acest lucru i-ar putea ajuta pe medici să efectueze mai bine intervențiile chirurgicale în acea regiune a maxilarului. De asemenea, medicii vor putea trata mai bine afecțiunile care implică articulația ce unește osul maxilarului cu craniul.

Ne puteți urmări și pe Google News