Descoperire surprinzătoare despre creierul câinilor. Nici un alt animal nu este capabil de așa ceva

Descoperire surprinzătoare despre creierul câinilor. Nici un alt animal nu este capabil de așa cevaSursa: EVZ

O nouă descoperire a oamenilor de știință este de natură să schimbe ceea ce știam despre câini și să ne facă să-i privim cu alți ochi.

Despre câini se știe că sunt între cele mai inteligente și mai devotate animale de companie. Iar asta nu este tot. Oamenii de știință sunt de părere că aceștia sunt capabili să distingă între unele limbi străine.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători din Ungaria care au redat fragmente din „Micul print” în limbile spaniolă și maghiară unui grup de 18 exemplare canine. Oamenii de știință maghiari au examinat modul în care au reacţionat creierele acestora la lectura bilingvă, după cum informează agenția de presă Reuters.

Scanările au arătat că creierul câinilor poate distinge între limbile familiare și cele necunoscute, aceștia fiind primele animale cunoscute și, până în prezent, singurele care pot face diferența între limbile umane.

Ce aduce nou acest studiu

Studiul a fost realizat la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta și a fost condus de Laura V. Cuaya. Omul de știință s-a mutat în capitala Ungariei, din Mexic, în urmă cu câţiva ani şi şi-a adus cu ea câinele, Kun-kun.

„M-am întrebat dacă Kun-kun a observat că oamenii din Budapesta vorbeau o altă limbă, maghiară”, a spus cercetătoarea.

De aici și ideea studiului pe care l-a realizat și care arată că animalele disting între cele două limbi vorbite.

„Experiența mea cu câinii mi-a arătat că aceștia sunt în permanență atenți la lumea socială și la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Cred că câinii știu mai multe despre noi decât ne imaginăm”, a mai adăugat Laura V. Cuaya, conform Science Alert.

În vieţile lor alături de oameni, câinii percep modelele auditive ale limbajului la care sunt expuşi, a declarat Raul Hernandez-Perez, coautor al studiului din Ungaria.

Cum a decurs experimentul de la universitatea maghiară

În timpul acestui experiment, Kun-kun şi alţii câini au fost instruiţi să se întindă şi să stea nemişcaţi câteva minute într-un computer tomograf. Trebuie spus că animalele auziseră anterior, de la stăpânii lor, doar comenzi într-una sau în cealaltă dintre limbi, fie maghiară, fie spaniolă. Astfel, cu ajutorul computerului tomograf cercetătorii au reușit să compare modul în care creierul animalelor reacţionează la un limbaj foarte familiar, dar și la unul complet necunoscut.

„Creierul lor a detectat diferența în mod spontan, probabil datorită procesului de domesticire. Deși este posibil ca multe specii să poată distinge între limbile umane, câinii sunt printre puținii interesați să ne audă și să ne asculte”, a spus cercetătoarea.

Câinii au ascultat fragmente din cartea scriitorului Antoine de Saint-Exupéry, în spaniolă şi maghiară. De asemenea li s-au citit și versiuni combinate, în cele două limbi, ale acestor fragmente. Aceasta pentru a testa dacă pot să detecteze vorbirea directă de vorbirea indirectă. În momentul în care au comparat răspunsurile cerebrale, cercetătorii au descoperit modele distincte de activitate în cortexul auditiv primar al creierului la câini. Aceste lucruri indică faptul că animalele au capacitatea de a distinge între vorbire directă şi vorbire indirectă.

În cortexul auditiv secundar, care analizează sunetele complexe, creierele câinilor au produs diferite modele de activitate când aceştia au auzit o limbă familiară şi una necunoscută. Oamenii de știință au constatat că patrupedele cu vârstă mai înaintată au făcut mai bine distincția între cele două limbi.