Descoperire incredibilă a cercetătorilor, la doi ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19

Descoperire incredibilă a cercetătorilor, la doi ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 Sursa: pixabay

Este nevoie doar de o mică picătură -- cam de lățimea unei celule sanguine umane - pentru a infecta pe cineva cu Covid-19. Aceasta este doar una dintre descoperirile cercetărilor care au infectat în mod deliberat voluntari sănătoși cu virusul SARS-CoV-2. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Medicine.

Probleme în urma Covid-19

Studiile provocate pot fi controversate, deoarece implică administrarea intenționată a unui virus sau alt agent patogen pentru a studia efectele acestuia asupra corpului uman. Chiar și cu măsuri de protecție în vigoare, există un element de risc, în special atunci când se studiază un nou virus. Dar ele sunt extrem de valoroase pentru înțelegerea cursului unei infecții.

„Într-adevăr, nu există alt tip de studiu în care să poți face asta, pentru că, în mod normal, pacienții îți vin în atenția doar dacă au dezvoltat simptome și, prin urmare, ratezi toate acele zile în care infecția se dezvoltă”, a spus autorul principal al studiului. Dr. Christopher Chiu, medic în boli infecțioase și imunolog la Imperial College London.

Studiul a început în martie 2021. Cei 36 de voluntari aveau vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Li s-a permis să participe numai dacă nu aveau niciun factor de risc pentru Covid-19, cum ar fi supraponderalitatea, rinichii sau ficatul redus sau aveți probleme cu inima, plămânii sau sângele. Ei au semnat un formular extins de consimțământ informat pentru a participa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a minimiza și mai mult riscurile, cercetătorii au efectuat studiul în etape. Primii 10 voluntari infectați au primit medicamentul antiviral remdesivir pentru a-și reduce șansele de a evolua către o boală severă. Cercetătorii aveau anticorpi monoclonali la îndemână, în cazul în care cineva ar fi înrăutățit. În cele din urmă, remdesivirul s-a dovedit inutil, iar cercetătorii nu au fost nevoiți să dea nimănui anticorpi.

Voluntarii au primit o picătură de lichid care conținea tulpina virusului detectată inițial printr-un tub lung și subțire introdus în nas. Aceștia au fost monitorizați medical 24 de ore pe zi și au stat două săptămâni în camere de la Royal Free Hospital din Londra, care aveau un flux de aer special pentru a împiedica scăparea virusului.

Reacțiile participanților la infectare

Un total de 18 participanți s-au infectat, dintre care doi nu au dezvoltat niciodată simptome. Printre oamenii care s-au îmbolnăvit, bolile lor erau uşoare. Aveau nasul înfundat, congestie, strănut și dureri în gât. Majoritatea participanților la studiu care au prins Covid-19 - 83% - și-au pierdut simțul mirosului, cel puțin într-o anumită măsură.

Acest simptom acum bine cunoscut s-a ameliorat pentru majoritatea oamenilor, dar la șase luni după încheierea studiului, există o persoană al cărei simț al mirosului nu a revenit la normal, dar se îmbunătățește. Aceasta este o îngrijorare, deoarece un alt studiu recent a constatat că această pierdere a mirosului a fost legată de schimbările din creier.

Chiu spune că cercetătorii le-au oferit participanților teste cognitive pentru a le verifica memoria pe termen scurt și timpul de reacție. Încă se uită la acele date, dar el crede că acele teste „vor fi cu adevărat informative”.

Niciunul dintre voluntarii studiului nu a dezvoltat implicarea plămânilor în infecțiile lor. Chiu crede că acest lucru se datorează faptului că erau tineri și sănătoși și inoculați cu cantități mici de virus. Dincolo de pierderea mirosului, nu au persistat alte simptome. Acest studiu de provocare a avut atâta succes încât Chiu plănuiește să o facă din nou, de data aceasta cu persoane vaccinate infectate cu varianta Delta pentru a le studia răspunsul imunitar.

El spune că echipa sa intenționează să continue să studieze oamenii care nu s-au îmbolnăvit. „Asta este cu adevărat interesant”, a spus el. Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu nu s-au îmbolnăvit niciodată și nu au dezvoltat niciodată anticorpi, în ciuda faptului că au primit exact aceeași doză de virus.

Protecția oamenilor

Toată lumea a fost testată pentru anticorpi împotriva unor viruși strâns înrudiți, cum ar fi virusul original. „Sunt multe alte lucruri care ne ajută să ne protejăm”, a spus Chiu. „Există bariere. Există diferite tipuri de proteine ​​și lucruri care sunt foarte vechi, primordiale, sisteme de protecție și probabil că acestea au contribuit ca acestea să nu fie infectate și suntem cu adevărat interesați să încercăm să înțelegem care sunt acestea.”

Înțelegerea a ce alți factori ar putea fi în joc ne-ar putea ajuta să oferim o protecție mai generalizată oamenilor în cazul unei viitoare pandemii. Dr. Kathryn Edwards, specialist în boli infecțioase pediatrice de la Universitatea Vanderbilt, care a scris un editorial publicat alături de studiu, a spus că cercetarea oferă informații importante despre infecția și contagierea cu virusul SARS-CoV-2, potrivit CNN.