Evenimentul Zilei > Social > Descoperirea cutremură lumea ştiinţei: „Elemente de bază ale vieții mai vechi decât stelele”
Descoperirea cutremură lumea ştiinţei: „Elemente de bază ale vieții mai vechi decât stelele”

Descoperirea cutremură lumea ştiinţei: „Elemente de bază ale vieții mai vechi decât stelele”

O echipa internationala de oameni de stiinta a demonstrat că glicina, cel mai simplu dinntre aminoacizi și un „bloc de construcție importantă a vieții”, se poate forma în condițiile dure care guvernează chimia în spațiu.

Rezultatele, publicate în  Nature Astronomy, sugerează că glicina și cel mai probabil și alți aminoacizi se formează în norii interstelari groși înainte ca aceștia să se transforme în noi stele și planete.

Oamenii de știință au arătat mai întâi că se poate forma metilamina, specia precursoră a glicinei care a fost detectată în coma cometei 67P

Cometele sunt cele mai curate materiale din sistemul nostru solar și reflectă compoziția moleculară prezentă în momentul în care Soarele nostru și planetele erau pe cale să se formeze. Detectarea glicinei în cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko și în mostre aduse înapoi pe Pământ din misiunea Stardust sugerează că aminoacizii, precum glicina, se formează cu mult înaintea stelelor. Cu toate acestea, până de curând, oamenii de știință au crezut că formarea glicinei necesită energie, astfel stabilind limitări clare pentru mediul în care se poate forma.

Ce trebuie să ştiţi despre „chimia întunecată”

Prin intermediul noului studiu, echipa internațională de astrofizicieni, majoritatea de la Observatorul Leiden, din Țările de Jos, a arătat că este posibil ca glicină să se formeze pe suprafața particulelor înghețate de praf, în lipsa energiei, prin „chimiei întunecate”. Descoperirile contrazic studiile anterioare care au sugerat că radiațiile UV erau necesare pentru producerea moleculei.

Dr. Sergio Ioppolo, de la Universitatea Regina Maria din Londra și autor principal al studiului, a spus că „prin chimie întunecată ne referim la chimia fără nevoia radiației energetice”. „În laborator, am reușit să reproducem condițiile din norii interstelari, acolo unde particulele reci de praf sunt acoperite de straturi subțiri de gheață”, a mai spus autorul principal al articolului, dr. Sergio Ioppolo, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Care este, de fapt, concluzia importantă din aceste cercetări

Analizele ulterioare, care au folosit modelele astrochimice, au confirmat rezultatele experimentale și au permis cercetătorilor să extrapoleze datele obținute în laborator, potrivit SciTech Daily.

„Astfel am descoperit că prin cantități scăzute dar substanțiale, glicina se poate forma în spațiu de-a lungul timpului”, a adăugat profesorul Herma Cuppen, de la Universitatea Radboud, din Țările de Jos.

„Concluzia importantă din aceste cercetări este că moleculele care sunt considerate cărămizile vieții se formează deja la un stadiu cu mult înaintea formării stelelor și planetelor”, a declarat Harold Linnartz, director al Laboratorului pentru Astrofizică de la Observatorul Leiden, potrivit reccom.org.

Şi continuă: „O astfel de formare timpurie a glicinei în evoluția regiunilor de formare a stelelor implică faptul că acest aminoacid se poate forma mai omniprezent în spațiu și este conservat în majoritatea gheții înainte de includerea în comete și planetesimale care alcătuiesc materialul din care în definitiv sunt făcute planetele”.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: