Descoperire arheologică de senzație în Orașul Sfânt. Istoria se rescrie chiar în fața ochilor noștri
- Mihaela Dan
- 20 noiembrie 2021, 22:42
Vestigii ale unei fortăreţe elene din urmă cu 2.100 de ani au fost descoperite în Israel. Structura fortificată a fost incendiată și distrusă în timpul Revoltei Macabeilor
Arheologii din Israel au anunţat descoperirea unei structuri fortificate elene antice datând din urmă cu aproximativ 2.100 de ani şi care a fost ”incendiată şi distrusă” în timpul Revoltei Macabeilor, o rebeliune a evreilor din Iudeea împotriva dinastiei seleucide, informează AFP.
Excavaţiile arheologice au scos la iveală o structură de 15 metri pe 15 metri, cu ziduri de piatră mai mici de 3 metri înălţime, care înconjoară o clădire înaltă de aproximativ cinci metri şi divizată în şapte încăperi, a indicat Autoritatea pentru Antichităţi din Israel.
Arheologii au descoperit arme, grinzi de lemn carbonizate şi zeci de monede antice printre ruinele situate pe o colină din pădurea Lachish, la şaizeci de kilometri sud de Ierusalim.
„Se pare că am descoperit o clădire ce făcea parte dintr-o linie de fortificaţii create de comandanţii armatei elene pentru a proteja marele oraş elen Maresha de o ofensivă a haşmoneilor”, au indicat responsabili din cadrul excavaţiilor într-un comunicat comun.
„Cu toate acestea, descoperirile de la faţa locului arată că apărarea seleucizilor (dinastie elenă care domnea la acea vreme peste o vastă porţiune din Orientul Mijlociu) nu a avut succes. Clădirea a fost incendiată şi distrusă de haşmonei”, au adăugat arheologii.
Arheologii din Israel au anunţat descoperirea unei structuri fortificate elene antice
Aceste elemente ”aduc dovezi tangibile privind povestirile despre Hanuca”, au notat reprezentanţii cu referire la una dintre cele mai importante sărbători evreieşti, celebrată în acest an începând cu 28 noiembrie, ce comemorează redobândirea controlului asupra Templului din Ierusalim în urma Revoltei Macabeilor.
De asemenea, în urma acestui eveniment a fost restabilit cultul evreiesc la Templul din Ierusalim şi a venit la putere dinastia Haşmoneilor care a condus Regatul Iudeei până în jurul anului 40 î.e.n.
Cercetarea arheologică rămâne un subiect sensibil în Israel şi în teritoriile palestiniene, unde rezultatele acestor activităţi sunt uneori folosite de asociaţii sau partide pentru a-şi baza revendicările asupra locurilor istorice, a pământurilor disputate sau povestirilor străvechi.
Ministrul israelian al Construcţiilor, Zeev Elkin, a lăudat marţi „descoperirile impresionante „care „demonstrează” Hanuca, notează AFP.