Descinderi la trei rețele care ajutau ucrainenii să fugă de înrolare
- Iulia Moraru
- 5 decembrie 2023, 19:21
În lipsă de bani veniți din Occident, Ucraina ia măsuri pentru a reuși să aibă avantaje în fața inamicului rus. În acest sens, SBU a descins la alte trei rețele de corupție specializate în facilitarea evitării înrolării militare pentru bărbați.
Aceste rețele de corupție din Ucraina ofereau asigurări bărbaților că nu vor fi înrolați pe front, dar solicitau plăți semnificative între 5.000 și 12.000 de dolari.
Cei care achitau aceste sume aveau posibilitatea să emigreze în diverse țări din Uniunea Europeană, fără a mai fi obligați să participe la serviciul militar.
Trei rețele de corupție din Ucraina, destructurate de SBU
„În schimbul unor sume de bani, ajutau potenţialii recruţi să plece în Uniunea Europeană cu documente false şi să se sustragă astfel mobilizării”, precizează SBU într-un comunicat.
În conformitate cu legea marțială instituită odată cu declanșarea invaziei ruse, bărbații apți să servească în armată cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au restricție de a părăsi teritoriul Ucrainei.
Excepție pot face doar cei cu motive medicale sau familiale temeinice. Precum și cei care desfășoară activități în sectoare civile considerate strategice.
Ce pretexte foloseau cei din cadrul rețelei
Unul dintre cei reținuți în cadrul recentei operațiuni este comandantul centrului de recrutare regional din zona Liov din vestul Ucrainei.
Persoanelor care achitau mita solicitată, le facilita plecarea din țară. El susținea că sunt șoferi care transportă ajutoare umanitare în scopuri internaționale.
În zona de sud, Odesa, o altă grupare furniza certificări medicale false celor care doreau să evite mobilizarea. Se pretindea că sunt incapabili fizic să activeze în prima linie.
Într-un mod similar, o a treia rețea opera în orașul Dnipro din partea centrală a Ucrainei, aproape de linia frontului, oferind servicii similare.
Ucraina, învăluită de corupție
În primele etape ale invaziei ruse, armata ucraineană a înregistrat un val de voluntari hotărâți să se alăture luptei. Numai că, pierderile suferite în zona de conflict au determinat autoritățile să intensifice operațiunile de mobilizare.
În luna august, președintele Volodimir Zelenski a demis toți comandanții comisariatelor militare din țară. Totul în încercarea de a elimina un sistem corupt extins prin care bărbații apți să servească evitau mobilizarea plătind sume de bani.
De atunci, serviciile secrete ucrainene au desființat multiple rețele de corupție implicate în sistemul de recrutare pentru armată.
Parlamentul de la Kiev discută de câteva luni posibile schimbări în procesul de recrutare. Toate având ca scop reducerea corupției din acest sistem și facilitarea demobilizării celor care sunt implicați în lupte de la începutul conflictului cu Rusia în februarie anul precedent.
Vineri, Zelenski a solicitat modificări în cadrul sistemului de mobilizare. Acesta vrea o strategie menită să îmbunătățească situația armatei după 21 de luni de conflict.