Experții INCDPM au fost prezenți, ieri, alături de reprezentanții IPJ Ialomița la identificarea speciei de sturion braconat în zona Stelnița, braț Borcea. Pentru identificarea cu cât mai mare acuratețe a caracteristicilor exemplarului, trupul morunului a fost reconstituit din părțile recuperate de polițiști. Exemplarul braconat avea o lungime 2,5 m, cu o greutate de aproape 100 kg. Pescuitul sturionilor este interzis prin lege, singura posibilitate de capturare a acestor specii fiind doar în scopuri științifice.

Directorul general al INCDPM, dr. ing. Deak György, subliniază că orice exemplar de sturion din speciile care populează în mod natural cursul Dunării, pescuit accidental de localnici, poate fi răscumpărat de INCDPM pentru a fi marcat ultrasonic și apoi eliberat în vederea atingerii obiectivelor științifice ale instituției. Monitorizarea se face prin marcarea ultrasonică a unui număr cât mai mare de sturioni (morun, cegă, nisetru, păstrugă) cu aprobarea pentru pescuit științific obținută în prealabil de la A.N.P.A.

Polițiștii IPJ Ialomița și cei ai Direcției Operațiuni Speciale, coordonați de procurorii  Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au efectuat, ieri, 12 percheziții în Ialomița și Călărași, la persoane bănuite de braconaj piscicol organizat, la sturioni.  În urma perchezițiilor, au fost ridicate 4000 metri de setcă, un morun eviscerat și alte specii de sturion, peste 1.000 de euro și 2 bărci cu motor. Nouă suspecți au fost reținuți, urmând să fie prezentați judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

 

 

Te-ar putea interesa și: