Evenimentul Zilei > Actualitate > Descinderi de amploare în Ucraina la biserici şi mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei. Foto
Descinderi de amploare în Ucraina la biserici şi mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei. Foto

Descinderi de amploare în Ucraina la biserici şi mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei. Foto

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat că efectuează percheziții la mănăstirile legate de Patriarhiei Moscovei pentru a contracara posibilele „activități subversive ale serviciilor speciale ruse din Ucraina”.

Mai exact, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) efectuează percheziții în mai multe biserici şi mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei din regiunile Jitomir, Rivne și Transcarpatia, se arată în comunicatul emis vineri.

Oamenii legii suspectează că în aceste lăcașe de cult se face propagandă anti-ucraineană, motiv pentru care au efectuat verificări asupra personalui cu privire la implicarea acestora în „activități ilegale în detrimentul suveranității statului ucrainean”, se arată în raport.

Controale au fost şi la o mănăstire de maici

Potrivit SBU, în regiunea Transcarpatia, este vizată de percheziţii mănăstirea de călugări Sfântul Nicolae, a Episcopiei Hust, iar în regiunea Jitomir, mănăstirea de maici Sfânta Anastasia şi schitul acesteia, plus schitul Icoana Maicii Domnului din cadrul mănăstirii de maici din Ciopovici.

În regiunea Rivne, au loc percheziţii la Eparhia Rivne-Ostroh, la mănăstirea de maici din Horodok, în complexul monahal Sfântul Gheorghe, la Biserica Tuturor Sfinților din Volin, la Biserica Sfânta Înviere şi la Biserica Sfânta Adormire.

SBU conducts raid at Moscow Patriarchate monastery in Zakarpattia Oblast

„Având în vedere agresiunea armată a Federației Ruse, aceste măsuri sunt luate, printre altele, pentru a preveni utilizarea comunităților religioase pe post de celulă a ‘lumii ruse’ și pentru a proteja populația de provocări și acte teroriste”, a explică SBU.

Raiduri ale SBU şi la Seminarul Teologic Pochaiv din regiunea Ternopil

Structurile de forţă ucrainene au adăugat că oamenii legii, cu participarea directă a reprezentanților bisericii, efectuează inspectează teritoriile și spațiile pentru a identifica persoanele implicate în activități ilegale în detrimentul suveranității de stat a Ucrainei, precum şi obiecte interzise, în contextul războiului purtat de Rusia.

Pe 28 și, respectiv, 27 noiembrie, au fost efectuate raiduri SBU la Seminarul Teologic Pochaiv din regiunea Ternopil și Eparhia Ivano-Frankivsk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene-Patriarhia Moscovei.

Lavra Peșterilor din Kiev, cunoscută și sub denumirea de Lavra Pecerska, este o mănăstire istorică creștin-ortodoxă de la care își are numele sectorul orașului Kiev în care se află.

Anterior, perchezițiile au avut loc și la așezământul Lavra Peșterilor din Kiev, controlată de Patriarhia Moscovei, cunoscută și sub denumirea de Lavra Pecerska, situat în inima capitalei Ucrainei. În fiecare dintre aceste locații s-au găsit documente tipărite și electronice cu mesaje ideologice pro-ruse, scrie kyivindependent.com.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: