Evenimentul Zilei > Actualitate > Desant aerian, zeci de mii de soldați mobilizați, armament de ultimă oră. Începe Defender Europe 2021
Desant aerian, zeci de mii de soldați mobilizați, armament de ultimă oră. Începe Defender Europe 2021

Desant aerian, zeci de mii de soldați mobilizați, armament de ultimă oră. Începe Defender Europe 2021

„Defender Europe 2021” - cele mai ample manevre militare aliate conduse de Forţele Terestre americane (US Army) în ultimii 25 de ani încep, astăzi, pe flancul estic al NATO. România va avea un rol central pentru că, printre altele, se va testa modul de răspuns al NATO la crize de securitate apărute în Balcani şi la Marea Neagră. Manevrele au loc pe fondul unei Rusii tot mai agresive în zonă.

La operațiunile militare din acest an, care se vor încheia pe 13 iunie şi care au scenariu pur defensiv, participă aproximativ 28.000 de militari din 26 de ţări membre sau partenere ale NATO, potrivit precizărilor US Army.

Operațiuni militare desfășurate simultan în peste 30 de poligoane din 12 țări

Operaţiunile militare se vor desfăşura simultan în peste 30 de poligoane din 12 ţări. Forţele Aeriene (US Air Force) şi Forţele Navale (US Navy) americane vor avea şi acestea o implicare semnificativă. În cadrul activităţilor vor fi întrebuinţate cele mai recente capabilităţi dezvoltate (high-end capabilities), cum ar fi Brigăzile de Asistenţă a Forţei de Securitate (Security Force Assistance Brigades) din US Army sau structuri de apărare antiaeriană.

Manevrele militare vor începe în localitatea albaneză Durres. Acolo, în săptămâna 26 aprilie – 2 mai, va fi executată o operaţie de descărcare a navelor cargo într-un port deteriorat/neadecvat sau pe o plajă goală, în condiţii meteorologice dificile, cu mare de gradul 3.

Sute de tone de armament american ajung la Râmnicu Sărat

Potrivit scenariului exerciţiului, dispozitivul defensiv din Europa va fi întărit de urgenţă cu trupe aduse din SUA. În săptămâna 3-10 mai, Divizia 82 Aeropurtată va fi adusă din Fayetteville, Carolina de Nord, în teatrul european de acţiuni militare. Militarii americani vor fi dislocaţi în special pe direcţia Europa de Sud-Est, trupele americane urmând să ajungă în Albania, Bosnia şi Herţegovina (BiH), Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord şi România.

Operaţiuni de desant aerian se vor desfăşura în zonele localităţilor Cheshnegirovo, Bulgaria, Papa – Ungaria şi Râmnicu Sărat, România. În România, în cadrul secvenţei practice Swift Response, militarii americani vor fi paraşutaţi împreună cu trupe din Polonia. Fiecare brigadă va folosi aproximativ 15 aeronave pentru paraşutarea a 1.200 de militari, cu 154.000 de tone de echipament, timp de şapte zile.

Operaţiunea din zona Balcanilor de Vest va avea numele „Immediate Response Exercise”. O parte din activităţile punctuale importante vor fi în Croaţia – „Croatian Rampart Exercise” şi Macedonia de Nord – „Decisive Strike Exercise”. Activităţile în cadrul „Immediate Response Exercise” se vor finaliza pe 31 mai.

Concomitent cu operaţiile de pe linia frontului din Balcanii de Vest, Marea Neagră şi zona baltică, în Europa va fi adus şi al doilea val de forţe americane. Militarii proaspătului reînfiinţat (în 2020) Corp 5 Armată al US Army vor ajunge la Nürnberg, Germania, începând cu 20 mai.

Vor avea loc trageri cu rachete HIMARS la Capul Midia

Organizărea operaţiei militare din Europa va trece la faza a doua, în care va fi executată o contraofensivă, după ce în prima fază, forma de luptă predominantă a fost apărarea. În această etapă a exerciţiului (1-13 iunie), majoritatea activităţilor vor fi desfăşurate în Bulgaria, Germania şi România.

Exerciţii cu trageri reale de luptă, inclusiv cu performante şi devastatoare sisteme HIMARS, vor avea loc în poligoanele Novo Selo, Şabla (Bulgaria) şi Capul Midia (România).    Bilanţul exerciţiului „Defender Europe 2021” va avea loc pe 13 iunie la Statul Major al Corpului Sud-Est de Armată al NATO din România.

Este vizată perfecționarea abilităților alături de aliați și parteneri

„Exerciţiul ne oferă cea mai bună oportunitate de a ne perfecţiona abilităţile alături de aliaţii şi partenerii noştri din regiunea Balcanilor şi a Mării Negre, importantă din punct de vedere strategic, astfel încât, în mod colectiv, să fim gata să răspundem oricărei crize care ar putea apărea”, a declarat generalul Christopher Cavoli, comandant al US Army Europa şi Africa.

Exerciţiul vrea să verifice capacitatea Armatei Române de a-şi angaja capabilităţile în operaţii defensive. De asemenea, mai sunt vizate şi „disponibilitatea permanentă a structurilor aliate şi partenere de a disloca rapid în ţara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în faţa oricărei potenţiale ameninţări la adresa securităţii naţionale. De asemenea, DACIA 21 LIVEX verifică modul de realizare a sprijinului acordat de ţara noastră pentru forţele şi echipamentele militare care tranzitează teritoriul naţional”, a comunicat MApN.