„Încă uimită de tânărul Stalin. Cineva ar trebui să se întoarcă în timp și să-l oprească din a deveni Stalin, așa cum îl știm noi”, a fost explicația actualului deputat care a însoțit poza lui Stalin în postare.

 

Drept răspuns la afirmația  deputatului Presadă, Claudiu Năsui, un alt deputat USR, a scris printr-un comentariu că și Hitler era om și probabil și-a dorit să facă lucruri bune pentru lume.

 

„Da, era om, ca și Hitler, ca noi toți. Probabil a vrut să facă ceva bun pentru omenire”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

 

În urma acestor comentarii, jurnaliștii de la PSnews.ro l-au contactat marți pe deputatul USR, Claudiu Năsui, pentru a explica semnificația afirmațiilor domniei sale. Prin urmare, deputatul a susținut că este vorba despre o postare mai veche, iar replica pe care a dat-o a avut scopul de a combate admirația față de „un mare criminal”.

 

„În primul rând, este vorba despre un comentariu la o postare de acum 4 ani și-n al doilea, era o postare în care dna. Presadă, pe care o cunosc de multă vreme și cu care sunt prieten, a publicat o poză cu Stalin tânăr, cu un comentariu care spunea că acesta arăta frumos și replica mea a fost că și Hitler poate arăta bine, și el poate era om, dar asta nu înseamnă că nu e un mare criminal”, a spus Claudiu Năsui, în exclusivitate pentru PSnews.ro.

 

Atrăgând atenția asupra faptului că din comentariul domniei sale reiese mai degrabă o încercare de a scuza crimele lui Hitler, deputatul USR spune că nimic din comentariul său nu face referire la o admirație față de Hitler și că probabil că a făcut „un comentariu mai fin”, ce a lăsat loc de interpretări.

 

„Știu, dar mi se pare că nu se înțelege chestia asta. Adică, dacă îmi postează cineva, de exemplu, o poză cu Che Guevara o să am o reacție la fel. Poate el o fi simbolul Revoluției, dar nu înseamnă că nu e un criminal. Am recitit și eu comentariul meu și, într-adevăr, dacă vrea cineva să vadă numai partea în care pare că le-am luat apărarea lui Stalin sau Hitler … . E clar că nu e așa, de aia nici nu am șters. Unii oameni mai de stânga încearcă să spele cumva crimele comunismului, să relativizeze, să romanțeze cumva comunismul, dar să faci paralela cu Hitler. Ai putea să zici la Hitler același lucru? Pui melodia cu Che Guevara, dar ai pune o melodie din al treilea reich? Cele două sunt echivalente în opinia mea. Și asta era esența comentariului meu, nu alta”, a declarat deputatul USR, mai scrie PSNews.ro.

 

„Era un comentariu mai fin, probabil, și atunci cineva care vrea să vadă în el ceva malițios, poate să o facă. Nu o să șterg comentariul pentru că nu mi-e rușine de el. Dacă îmi arată cineva o poză cu Stalin tânăr sau cu Che Guevara aș avea aceeași reacție. Aș spune: Bun, cu Hitler ai face la fel? Și Hitler poate arăta bine în tinerețe, asta-l face ok? Probabil că nu. Mi se pare un argument bun de dat”, a explicat Claudiu Năsui.

 

Întrebat dacă este potrivit ca un membru al Parlamentul României să aibă postări publice admirând, chiar și fizic, un personaj istoric precum Stalin, Claudiu Năsui spune că intrepretarea este malițioasă, mai ales că aceasta a apărut în anul 2014.

 

„Iarăși mi se pare malițios, dar da – eu, personal, n-as admira fizic un criminal. Mi se pare foarte malițios să iei o postare din 2014 a cuiva. Eu nu am nicio postare de care să-mi fie rușine sau pe care să n-o pot susține în continuare. Adică, aceeași opinie pe care o aveam în 2014 o am și acum. Sunt un liberal clasic convins, nu s-a schimbat nimic.

 

M-am gândit dacă să am o reacție pe chestia asta, dar este prea o porcărie ca să am una. Dacă cei care vor să mă critice, o fac printr-o chestie ca asta, eu sunt chiar OK pentru că știu că e falsă. Nu mi se pare că replica mea e una care să poată fi interpretată pro-Hitler în vreun fel, ba dimpotrivă – este una care să arate că și Stalin era ca Hitler. Este replica pe care le-o dau și celora care pun melodia cu Bella ciao sau Che Guevara, am aceeași reacție. Sunt niște criminali care sunt promovați, din păcate, în mediul cultural pentru că crimele comunismului n-au fost judecate la fel de aspru ca cele ale nazismului și ăsta este un lucru regretabil în sine. De aceea, trebuie oameni ca mine care să facă tot timpul paralela asta.

 

Consider că este foarte malițios modul în care este interpretat, nu mi se pare că atunci când cineva îți arată că un comunist e om, să-i spui că și Hitler era om, asta înseamnă că îi iei apărarea lui Hitler? Este doar o interpretare foarte malițioasă care nu reflectă nici ce credeam atunci, nici ce cred acum” a declarat în încheiere reprezentantul USR.