Demonstrație de forță a Chinei în apropierea coastelor SUA. La manevre a luat parte cel mai sofisticat distrugător al Beijingului

Demonstrație de forță a Chinei în apropierea coastelor SUA. La manevre a luat parte cel mai sofisticat distrugător al Beijingului

Nave de război chineze, inclusiv unul dintre cele mai avansate distrugătoare din China, au fost reperate în largul Peninsulei Alaska, în imediata vercinătate a zonei economice exclusive a SUA.

După cum arată fotografiile postate de Garda de Coastă a SUA, la demonstrația de forță au luat parte cel puțin trei nave, inclusiv unul dintre cele mai avansate distrugătoare ale Vhinei.

China vrea să mute confruntarea în apropierea SUA

În fotografiilor postate de Pentagon apar patru nave de război chinezești, care au fost reperate navigând în apele din apropierea statului american Alaska la sfârșitul lunii trecute, ca dovadă în timp ce marina chineză își extinde în mod constant raza de acțiune.

Fotografiile au fost postate luni și apoi șterse câteva ore mai târziu din motive necunoscute. Gurile rele susțin că publicarea lor a venit în cel mai prost moment pentru generalul Mike Milley. Potrivit unei cărți care urmează să apară curând îăn SUA, acesta ar fi dat, cu de la sine putere, asigurări chinezilor că îi va anunța despre un eventual atac decis de președintele Trump după ce acesta a pierdut alegerile din noiembrie 2020.

Un grup operativ al Marinei Chineze cu patru nave, format dintr-un crucișător cu rachete ghidate, un distrugător de rachete ghidate, o navă de informații generale și o navă auxiliară, a navigat în apele internaționale din zona economică exclusivă a SUA, în largul coastei insulelor Aleutine în Alaska, pe 29 și 30 august, potrivit raportului Departamentului Apărării al SUA postat duminică pe site-ul web al Serviciului de distribuție a informațiilor vizuale (DVIDS), informează Global Times.

„Grupul de lucru PLAN a inclus un crucișător cu rachete ghidate, un distrugător de rachete ghidate, o navă de informații generale și o navă auxiliară. Navele chineze au efectuat operațiuni militare și de supraveghere în timpul desfășurării lor în Marea Bering și Oceanul Pacific de Nord ”, afirmăt, la rândul ei, Garda de Coastă într-un comunicat.

Potrivit Times, una dintre fotografii îl arăta pe căpitanul Tim Brown, ofițerul comandant al navei de pază de coastă SUA Bertholf, comunicând cu „o navă a Armatei Populare Chineze pentru Eliberarea Armatei care operează ca parte a unui grup de lucru cu patru nave”.

Nu este prima dată când navele navale chineze au fost observate în apele din largul Alaska; în 2015, cinci nave de război ale Marinei chineze au fost văzute în Marea Bering în largul Alaska. Atunci, Pentagonul susținea că este prima operațiune a Armatei de Eliberare Populară în regiune.

Beijingul își extinde și își întărește flota militară ca parte a unei acțiuni de modernizare inițiate sub președinția lui Xi Jinping.

China lansat două duzini de nave de război mari în 2019, de la distrugătoare la docuri masive de aterizare amfibie și corvete. Anul trecut au intrat în seerviciu și trei distrugătoare de tip 055 - unele dintre cele mai puternice nave de război din lume.

Tensiuni mari și ăn Marea Chinei de Sud

China și Statele Unite au intensificat activitățile militare în Marea Chinei de Sud și în strâmtoarea Taiwan ca parte a rivalității lor geopolitice, ambele zone devenind potențiale puncte de foc militare.

Flota Pacificului SUA a confirmat marțea trecută că Carl Vinson Carrier Strike Group, care include avioane de luptă stealth F-35, se află în Marea Chinei de Sud, efectuând operațiuni de securitate maritimă, .A fost pentru prima dată când avioanele F-35 au fost trimise într-o astfel de misiune, iar exercițiul a fost conceput pentru a demonstra capacitatea forțelor navale ale SUA de a răspunde rapid în întreaga regiune. Săptămâna trecută, distrugătorul american USS Benfold a navigat aproape de Mischief Reef, acțiune pe care purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al apărării, Wu Qian, a descris-o drept „o dovadă ironică a hegemoniei SUA asupra navigației și militarizării Mării Chinei de Sud”, notează insiderpaper.com.