Alertă maximă în Marea Chinei de Sud. Un portavion cu avioane F-35C a pătruns în coastele Chinei. FOTO

Alertă maximă în Marea Chinei de Sud. Un portavion cu avioane F-35C a pătruns în coastele Chinei. FOTO

Un portavion al Marinei SUA a navigat în Marea Chinei de Sud săptămâna aceasta transportând avioane F-35 C. Iar China anunță că aceste manevre reprezintă o desfășurare provocatoare, în apropierea coastelor sale.

Portavionul Carl Vinson a navigat în această săptămână în Marea Chinei de Sud, după ce plecase din San Diego la începutul lunii trecute, făcând istorie prin traseul său din Oceanul Pacific. Grupul Carl Vinson Carreier Strike desfășoară ”operațiuni de securitate maritimă”, a anunțat Marina Statelor Unite, într-un comunicat publicat marți, 7 septembrie 2021.

Mass-media afiliată statului chinez a criticat sosirea transportatorului, numind-o „o desfășurare provocatoare”

Cu această ocazie, US Navy a publicat și o fotografie a unui avion invizibil F-35C Lightning II, care era lansat de la bordul portavionului american, care are o lungime de 333 de metri și un deplasament de peste 100.000 de tone. Un F-35C Lightning II, atribuit „Argonauților” din Strike Fighter Squadron (VFA) 147, lansează de pe puntea de zbor a portavionului de clasă Nimitz USS Carl Vinson (CVN 70) în timp ce transportatorul tranzitează Marea Chinei de Sud cu Independență -varianta navă de luptă litorală USS Tulsa (LCS 16), 7 septembrie 2021 Portavionul este din clasa Nimitz, iar avioanele de la bordul său F-35C sunt concepute special pentru a opera pe astfel de nave de mare anvergură.

F-35A este o variantă construită pentru Forțele Aeriene. F-35B, utilizat în principal de Marine Corps, este conceput pentru a lupta de la nave de asalt amfibii. Iar varianta F-35C este concepută pentru a opera la bordul transportatorilor US Navy. Poate transporta mai mult combustibil și arme și este construit pentru lansări de catapultă.

Presa de la Beijing, prin publicația Global Times, a reacționat negativ la sosirea portavionului Marinei SUA în Marea Chinei de Sud, numind-o „desfășurare provocatoare”, anunțând, în același timp, că armata Chinei este în alertă.

Cu toate acestea, declarațiile militare chineze cu privire la activitățile marinei americane s-au concentrat în primul rând pe distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Benfold, care a efectuat o operațiune în apropiere de Mischief Reef din Insulele Spratly, teritoriul contestat revendicat de China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat oficialii chinezi, prin vocea lui Tian Junli, purtătorul de cuvânt al Forțelor aeriene, au protestat recent cu privire la manevrele americane ale distrugătorului USS Benfold, care a efectuat o operațiune în apropierea Insulelor Spratly, teritoriu revendicat de către Beijing.

Reacția americanilor a venit imediat: „State Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legislația internațională, așa cum a făcut aici USS Benfold”, a anunțat printr-un comunicat Flota a 7-a a SUA, relatează ca.news.yahoo.