Democrații au motive de panică. Trump, nominalizat a doua oară la Nobelul pentru Pace

Democrații au motive de panică. Trump, nominalizat a doua oară la Nobelul pentru Pace

Președintele Donald Trump a fost nominalizat a doua oară la Premiul Nobel pentru Pace, pentru acordul istoric dintre Serbia și Kosovo, și intră pe un culoar favorabil în lupta pentru mult râvnita distincție.

Trump a fost nominalizat pentru prima oară la premiul Nobel pentru pace miercuri, motivația fiind negocierile de pace dintre Israel și Emiratele Arabe Unite pe care le-a finalizat.

Membrul Parlamentului suedez, Magnus Jacobsson, a anunțat nominalizarea lui Trump într-o scrisoare distribuită pe social media, vineri. „Am nominalizat guvernul american și guvernele din Kosovo și Serbia la Premiul Nobel pentru Pace datorită efortului lor comun de pace și dezvoltare economică, prin acordul de cooperare semnat la Casa Albă. Comerțul și comunicațiile sunt piloni importanți ai păcii”, a explicat acesta.

Președintele american a fost numit direct în scrisoarea făcută publică de Jacobson. Nominalizarea parlamentarului suedez survine la doar două zile după ce Trump a fost anunțat candidat pentru aceeași prestigioasă distincție de către, Christian Tybring-Gjedde, membru al aripii drepte din Parlamentul.norvegian.

„Este meritul său, și eu cred că a făcut mai mult încercând să aducă pacea între națiuni decât majoritatea nominalizaților la Nobelul pentru pace”, a explicat Tybring-Gjedde pentru Fox News. Acesta a adăugat că cei care au primit Premiul Nobel în ultimii ani „au făcut mult mai puțin decât Donald Trump. De exemplu, Barack Obama nu a făcut nimic" a afirmat ironic Tybring-Gjedde.

„Ca președinte Obama a creat un nou climat în politica internațională. Diplomația multilaterală și-a recâștigat o poziție centrală, cu accent asupra rolului pe care Națiunile Unite și alte instituții internaționale îl pot juca", a anunțat Comitetul Nobel norvegian atunci când i-a oferit premiul lui Obama.

Trebuie precizat însă și faptul că Trump însuși a fost critic față de câștigarea de către predecesorul său a Nobelului pentru Pace în 2009, la doar 9 luni de la debutul mandatului președintelui democrat de culoare.

Ce relevanță mai are Nobelul?

Revenind la vestea care a bulversat lumea politică săptămâna aceasta, există destule voci care contestă nominalizarea lui Trump la Nobel și care au solicitat anularea acestui premiu.

Spre exemplu, Graeme Wood, editorialist al influentei publicații americane „The Atlantic", a scris într-un articol: „Recordul de realizări ale laureaților pentru pace este atât de pestriț, iar motivațiile pentru premiile lor atât de eclectice, încât comitetul ar trebui să ia o pauză lungă înainte de a evalua dacă pacea este o categorie suficient  de coerentă pentru a merita să fie recunoscută. Pacea a avut șansa ei și a ratat-o. Această nominalizare a lui Trump — una dintre sute, inclusiv această a doua nominalizare din partea unui suedez—ne ajută să înțelegem de ce”, a scris Wood, informează The Sun.

Ne puteți urmări și pe Google News