Democrat-liberalii şi social-democraţii pregătesc înfrăţirea în consiliile judeţene

Democrat-liberalii şi social-democraţii pregătesc înfrăţirea în consiliile judeţene

PDL şi PSD au parafat ieri oficial coaliţia de guvernare.

În protocolul semnat de liderii Emil Boc şi Mircea Geoană, numele de botez dat noii structuri este Coaliţia „Parteneriatul pentru România“, evitându-se alăturarea explicită a celor două partide. În fapt însă, atât protocolul, cât mai ales addenda neoficializată consfinţ esc o alianţă în toată regula între PDL şi PSD, până la detalii de organizare la nivel local.   Potrivit înţelegerii dintre liderii celor două partide, susţin surse democrat-liberale, PDL ar urma să facă majorităţi cu PSD în consiliile judeţene şi locale, să se organizeze în birouri politice ale coaliţiei şi să se coordoneze în amănunt în împă rţirea fiecărei funcţii în teritoriu.   Prefectura Capitalei, cedată „cauzei Oprescu“

Ideea de majorităţi în consilii a încins ieri spiritele liderilor PDL din teritoriu. „Acasă, fiecare are rivalităţile şi prieteniile lui, unii au colaborat bine cu liberalii şi nu vor să lucreze cu PSD, mai ales când e vorba de majorităţi în consiliile judeţene“, a explicat unul dintre ei.

A doua mare nemulţumire a fost legată de împărţirea prefecturilor după regula compatibilizării cu preşedintele de consiliu jude- ţean. Punctul cel mai sensibil - Capitala, unde atât prefectul, cât şi subprefectul au fost cedaţi PSD care ar vrea să-şi revigoreze astfel legătura cu primarul general Sorin Oprescu, curtat în ultimele luni intens de PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News

La votul final nu au fost ridicate însă decât două mâini împotrivă - a liderului PDL Buzău, Cezar Preda, şi a deputatului Costică Canacheu - în timp ce Valeriu Stoica a fost printre cei patru membri ai Colegiului Director care s-au abţinut. Alianţă în toată regula în judeţe

Tot la nivel local ar urma să se organizeze birouri politice comune, o astfel de structură de coordonare fiind prevăzută şi la centru. Din Biroul Politic Central al Coaliţiei (BPCC) vor face parte, potrivit surselor citate, doar liderii celor două partide, nu şi miniştrii, doar dacă sunt selectaţi dintre aceştia. În privinţa împărţirii funcţiilor la nivel judeţean, şefii serviciilor deconcertate vor fi aleşi tinându-se cont de coloratura politică a ministerelor aferente.

Frăţia parlamentară

Aceeaşi conlucrare este prevăzută şi la nivel parlamentar, noilor aleşi punându-li-se în vedere să se sincronizeze cât mai bine cu PSD. Justificată prin „responsabilitatea în faţa electoratului“ şi „perioada dificilă“, coaliţia PDL-PSD şi-a luat angajamente de la creşterea alocaţiilor pentru copii la „continuarea reformei sistemului electoral“. Nu va fi însă înregistrată la tribunal, ci va rămâne în vigoare fie până la finalul mandatului, fie până la încălcarea protocolului de una dintre părţi. Poză de familie: PSD la dreapta, PDL la stânga

Protocolul s-a semnat în aplauze timide, dar cu o fotografie de familie memorabilă, în care PSD sa aşezat la dreapta şi PDL la stânga. Miron Mitrea, Liviu Dragnea şi Gheorghe Nichita s-au amestecat între PDL-işti, iar Radu Berceanu şi-a făcut loc între PSD-işti.

Aceeaşi atmosferă domnise şi în comisiile de experţi, unde Sulfina Barbu a lucrat cot la cot cu Radu Mazăre. Gheorghe Flutur a fost nedezlipit de Ilie Sârbu la programul pe agricultură, iar Ecaterina Andronescu şi asistentul personal au dominat comisia pentru educaţie.

„Formula era singura capabilă să asigure stabilitate“, a început Geoană, în oftatul lui Boc. N-a lipsit nici fantoma fostului FSN. „Am semnat nu pentru a reface trecutul, ci pentru un viitor stabil“, s-a justificat Boc. Apărut la final, Marian Vanghelie a ratat semnarea.

Vezi aici textul integral al protocolului semnat astăzi