Prof. Univ. Dr. Victoria Cecilia Cristea și drumul succesului: Nicio zi fără o carte

Prof. Univ. Dr. Victoria Cecilia Cristea și drumul succesului: Nicio zi fără o carte

Profesorul universitar în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”, Victoria Cecilia Cristea a fost inclusă în Top 100 Femei de Succes. Acesta din urmă este realizat anual de revista Capital.

Victoria Cecilia Cristea  a fost nominalizată în cadrul topului la categoria „Învățământ și cercetare”.

Victoria Cecilia Cristea, inovație în cercetarea biomedicală şi farmaceutică

Profesorul universitar a condus grupul de cercetare Biosenzori și Bioelectrochimie. Acesta a dezvoltat dispozitive electrochimice portabile integrate, cu care a câștigat premiul „George Emil Palade” pentru Științele vieții. Distincția a fost obținută în cadrul Galei Cercetării Româneşti 2024 organizata de Ministerul Cercetãrii, Inovării şi Digitalizării.

„Câştigarea premiului ne-a demonstrat în primul rand nouă, celor din grupul de Biosenzori şi Bioelectrochimie că suntem pe drumul cel bun, al performanţei, aşa cum ne-a fost trasat de mentorii noştri, ca rezultatele obţinute sunt valoroase şi vizibile”, a declarat aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre proiectele ce au fost implementate în ultimul an se numără finalizarea studiilor legate de trei dispozitive rapide și sensibile de amprentare electrochimică a șase droguri. Doamna profesor a amintit și de proiectele pentru detectarea rapidă a bacteriilor cu senzori electrochimici sau detecția rapidă din salivă și transpirație a patru biomarkeri supraexprimați în sindromul long-Covid.

Fiind mânată de dorința continuă de perfecționare, Victoria Cecilia Cristea a transmis pentru Capital că a finalizat două proiecte europene. Aceasta a depus două brevete de invenție. De asemenea, a publicat rezultatele cercetărilor în jurnale științifice foarte bine cotate. 

Rezultatele bune au multă muncă în spate

Pentru toți ziua are 24 de ore, dar fiecare decide cum le împarte, iar doamna profesor știe acest lucru. „Activitatea de cercetare presupune multă creativitate care nu poate fi îngradită în cele 8 ore de muncă standard”, a transmis aceasta pentru revista Capital

Lecțiile în viață se învață trăindu-le pe propria piele. Astfel, Victoria Cecilia Cristea a înțeles importanța grupului în care activează, dar și diferența dintre un șef și un leader. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unui stagiu de cercetare, în Germania. „Am fost integrată într-un grup multicultural cu peste 50 de doctoranzi şi cercetători postdoctorali, grup extrem de bine manageriat de un profesor excepţional care a ştiut cum să-și motiveze colaboratorii şi cum să alterneze preocupările ştiinţifice cu pasiunile lui”, a transmis aceasta pentru Capital.

La final de zi, cu toții suntem oameni și avem hobby-uri. Victoria Cecilia Cristea ne-a dezvăluit faptul că încearcă să se țină de regula „nicio zi fără o carte”. De asemenea, aceasta adoră să iasă în natură, dar și să asculte muzică.  „Am norocul să am acasă o colecţie impresionantă de CD-uri si viniluri (ale soţului) de care profit cât pot de des.”

Revista presei