Evenimentul Zilei > Economie > Deloitte: Băncile româneşti vând credite neperformante de 2,5 miliarde de euro
Deloitte: Băncile româneşti vând credite neperformante de 2,5 miliarde de euro

Deloitte: Băncile româneşti vând credite neperformante de 2,5 miliarde de euro

România este cea mai activă piață din Europa Centrală și de Est în privința vânzărilor de portofolii de credite neperformante și se estimează că va continua să rămână așa și în 2016, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit Deloitte.

“În contextul în care vânzările de portofolii de credite reprezintă o metodă tot mai frecventă de dezintermediere, acestea continuă să fie un element strategic pentru bănci. În acest context, piața portofoliilor de credite neperformante din regiune a câștigat teren în 2015, iar România apare în topul regional al Europei Centrale și de Est, cu vânzări estimate (ce includ tranzacții în derulare la sfârșitul anului) la 2,5 miliarde de euro”, se menționează în studiul citat, citat de Agerpres.

Directorul de consultanță financiară Deloitte România, Radu Dumitrescu, susține că România este printre cele mai active țări din regiune pe această piață. 'Dacă comparăm volumul creditelor neperformante ('NPL') tranzacționate în România în ultimii doi ani cu celelalte țări din regiune, putem spune cu certitudine că România se numără printre cele mai active țări din regiune', a subliniat Dumitrescu.

Potrivit studiului Deloitte, un număr de tranzacții inițiate în România la finalul anului trecut sunt în continuare în derulare, iar acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influența tendințele pieței din acest an. 

Studiul Deloitte mai arată că, în 2015, cei mai activi cumpărători din regiune au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk și APS. Pe de altă parte, printre cei mai activi vânzători s-au numărat Banca Comercială Română (BCR), Unicredit Țiriac Bank (România) și Piraeus România.