Mister „New Green Deal”, cum îi place socialistului olandez să i se spună, venise pregătit cu un discurs bombastic, despre obiectivul său și al președintelui Comisiei, Ursula vor der Leyen, de a ajunge la zero emisii de carbon până în 2050. El a fost adus în pragul unei crize de nervi de tânăra Sardone, care i-a atras atenția că, pentru a atinge acest obiectiv, e nevoie ca timp de 31 de ani să se construiască o centrală nucleară la 36 de ore sau câte 1500 de turbine eoliene zilnic, potrivit unei analize publicate de revista Forbes pe 30 septembrie 2019.

Europarlamentara a continuat, arătând că încălzirea climatică nu este în primul rând problema UE (care produce doar pentru 11% din emisiile de carbon mondiale), în timp ce marii poluatori ai planetei – China sau India – își vor spori emisiile de carbon cu 200% până în 2050, sub oblăduirea Acordului de la Paris din 2015.

„Această Comisie pare cu adevărat să-i soarbă vorbele din gură Gretei Thunberg”, a acuzat Silvia Sardone. „Avem impresia că ați pus la cale o operațiune de marketing, domnule comisar!”

Consternat și gâtuit de furie, Timmermans, care nu se aștepta la o asemenea opoziție, nu a găsit într-o primă fază o altă replică decât replierea în spatele Gretei Thunberg: „Argumentele dvs sunt cu adevărat subțiri dacă aveți nevoie să atacați o fată de 16 ani”.

Îmbărbătat de aplauzele majorității europarlamentarilor, olandezul a recurs la al doilea stereotip al Stângii: atacarea lui Donald Trump. „Ce rușine, când văd mesajele de pe Twitter ale acestui om, presupus cel mai puternic de pe planetă! Avem o tânără care spune un singur lucru: Acționați acum! Asta e tot. Eu, în schimb, sunt mândru de copiii noștri care acționează în acest mod. A venit momentul să acționăm, trebuie să o facem imediat.”

Apoi a lansat spre Silvia Sardone un nou potop de lozinci: „Dumneavoastră doriți să vă întoarceți în Italia și să spuneți: Îmi pare rău, nu schimbăm nimic. Acceptă Italia așa ceva? Nu! Vreți să vă întoarceți în Italia și să le explicați acestor tineri că vor muri mai devreme deoarece calitatea aerului nu este bună? Chiar și dacă nu ar fi adevărat, chiar dacă știința s-ar înșela (!), datoria care ne revine față de copiii noștri este să realizăm un mediu curat.”

Sardone nu s-a lăsat impresionată și a înăsprit tonul: „V-am supraevaluat. Credeam că sunteți un elev. Dar elevii răspund doar la întrebările care li se pun. Dumneavoastră faceți propagandă. Nu ați răspuns la întrebarea pe care v-am pus-o. Cât de slabă trebuie să fie Comisia, dacă, atunci când vorbește despre mediu, se ascunde în spatele unei tinere ca Greta Thunberg! (…) Poluarea cu plastic a mărilor vine preponderent din Asia. Ce aveți de gând să faceți în legătură cu acele țări?”

Și italianca a adăugat: „Vă concentrați pe pozițiile ecologiștilor fanatici. Vreți să opriți progresul? Ne întoarcem la carul cu boi? Sau doriți să vorbiți despre mediu numai în lozinci?”

Încăpățânarea lui Sardone l-a înfuriat și mai tare pe Timmermans, care alansat o nouă rafală de slogane: „Zău, sticlele de plastic care zac pe plajele Italiei vin toate din China? Ce spuneți acolo? Asta o facem noi, în Europa. Noi suntem cei care trebuie să ne curățăm propriul mediu. Eu o să merg în Italia. Da, voi sta de vorbă cu alegătorii dvs. Vreți un mediu curat, da sau nu? Și dacă da, atunci lucrurile trebuie să se schimbe. Și industria trebuie să se schimbe. Și automobilul trebuie să se schimbe. De ce să nu avem mașini fără emisii? Da, este posibil. Trebuie s-o facem. Haideți s-o facem împreună!”

Aplauzele au pus capăt discuției care nu a răspuns la întrebare: Își propune UE să construiască o uzină nucleară la 36 de ore sau 1500 de turbine eoliene pe zi, fără oprire, până în 2050?