Evenimentul Zilei > Actualitate > Deliciu de Paște. O rețetă străveche de miel a fost redescoperită în Harghita
Deliciu de Paște. O rețetă străveche de miel a fost redescoperită în Harghita

Deliciu de Paște. O rețetă străveche de miel a fost redescoperită în Harghita

Uimește-ți membrii familiei sau oaspeții la masa de Paște cu o rețetă originală de tocană de miel în jintuit la ceaun, păstrată din moși strămoși în nordul Harghitei.

În zona de nord a judeţului Harghita, creşterea oilor este o îndeletnicire străveche, iar aici localnicii păstrează cu sfințenie tradiţia culinară. Ei gătesc constant bucate ciobăneşti. La loc de cinste este o rețetă interesantă, tocana de miel în jintuit (zer gras care se stoarce din caş după frământare – n.r.) la ceaun.

Reţeta acestui preparat a fost dezvăluită pentru Agerpres de Ţuţa Moldovan, din localitatea Tulgheş. Educatoare de profesie, Țuței îi place să gătească tradiţional pentru cei dragi, dar şi să fie prezentă la târgurile şi manifestările din sat, unde le oferă cu drag invitaților bunătăţi preparate de ea.

Cum se prepară inedita tocană de miel?

Pentru 5 porţii de tocană de miel în jintuit ai nevoie de un kilogram de carne, un litru de jintuit, două cepe, doi ardei, un gogoşar, ardei iute, sare, piper, boia de ardei, foi de dafin, pătrunjel verde.

Se porţionează carnea, putându-se folosi bucăţi de muşchi, coaste, ba chiar şi organe. Se spală, apoi se pune în ceaun la fiert cu puţină sare, foi de dafin şi boabe de piper.
Atunci când carnea este fiartă, se scoate şi se spală din nou cu apă rece.

În ceaun se pune ulei, se adaugă ceapă tocată, ardei şi gogoşari tocaţi şi se călesc cu puţină sare, până se înmoaie. Se adaugă carnea fiartă şi se amestecă timp de câteva minute, apoi se pune jintuitul acrişor. Se fierbe până când nu mai are tendinţa de a se ridica la suprafaţă, acesta ‘comportându-se exact ca laptele dulce’, cum spune doamna Tița. Se potriveşte de sare şi piper, se adaugă puţină boia de ardei dulce, ardei iute tocat mărunt, iar la final se adaugă pătrunjel verde.

”În loc de jintuit se poate folosi şi smântână, dar tocana nu va mai avea aceeaşi savoare”, adaugă încântată gospodina din Tulgheş. Tocana se poate servi cu mămăliguţă şicu un pahar de vin alături. Savoarea unei asemenea mese de Paște este de neegalat.

Citește și Masa de Paște va fi mai scumpă decât anul trecut. Cu cât se vinde carnea de mie