Evenimentul Zilei > Economie > Ungaria mai dă o palmă României. Investiții de milioane în Harghita
Ungaria mai dă o palmă României. Investiții de milioane în Harghita

Ungaria mai dă o palmă României. Investiții de milioane în Harghita

Luni a fost inaugurată prima pârtie de schi dotată cu telescaun din Munţii Harghita, la Vărşag. Investiția a fost realizată cu sprijinul financiar al statului ungar și face parte dintr-un program economic mai amplu al guvernului Orban în Transilvania.

Ungaria, investiții în România! Luni a fost inaugurată prima pârtie de schi dotată cu telescaun din Munţii Harghita, la Vărşag, realizată cu sprijinul financiar al statului ungar, relatează DCNews, care citează Hirado. La ceremonia de inaugurare, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, a vorbit despre conectarea pârtiilor de schi din aceşti munţi. De asemenea, demnitarul a adus în discuție crearea unui sistem coerent de pârtii de schi.

Ungaria, investiții masive: a oferit o subvenție de 1.18 milioane Euro pentru pârtie

Pârtia de schi, cu o lungime de 1 050 metri şi cu o diferenţă de nivel de 161 metri, este dotată cu un telescaun cu două locuri, un ratrack pentru întreţinerea pârtiei, 5 tunuri de zăpadă. De asemenea, pârtia, cu un grad mediu de dificultate, dispune de un bazin de alimentare cu apă de 8.000 de metri cubi și un sistem de conducte. Asociaţia “Székelyvarság Négyévszakos Sí és Túraközpont”, care a realizat pârtia, a obţinut o subvenţie de 420 de milioane de forinţi (1.18 milioane euro). Subvenția provine de la Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale al Cancelariei Prim-ministrului. La realizarea pârtiei a fost consultată și campioana de schi alpin Edit Miklós, originară din Miercurea Ciuc, fosta preşedintă a Federaţiei Ungare de Schi.

La ceremonia de inaugurare, Árpád János Potápi a declarat că ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, a susţinut iniţiativa localnicilor. Astfel s-au realizat mai multe investiţii în Vărşag. Secretarul de stat a declarat că un obiectiv pe termen lung ar putea fi conectarea staţiunilor de schi care funcţionează izolate în Munţii Harghita. Acesta a dat ca exemplu pârtiile de schi de la Băile Harghita şi Harghita-Mădăraş, care ar urma să fie dirijate spre Depresiunea Ciucului şi Vărşag. Astfel se va realiza un sistem de pârtii de schi unic în regiune.

În discursul său, Ernő Tamás, primarul comunei Vărşag, a declarat că localitatea montană a reuşit până în prezent să atragă turiştii. Potrivit edilului, prezenta investiţie face comuna atractivă chiar şi în sezonul de iarnă, nu doar vara.

O strategie controversată: Ungaria, investiții masive în România 

În octombrie 2020,  Péter Szijjártó, ministrul Comerţului şi Afacerilor Externe al Ungariei, a anunțat că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României un program de dezvoltare economică transilvăneană. Acesta se derulase doar în Ținutul Secuiesc.

Însă planurile de investiții în țara noastră ale Ungariei sunt ceva mai vechi. Strategia Unității Naționale, adoptată de Ungaria în 2011, are ca scop declarat reunirea maghiarilor din bazinul carpatic. „Planul Kos Karoly” din 2016 a trasat prioritățile dezvoltării economice a Transilvaniei.

Investiții maghiare de un miliard de euro/an în România

Potrivit unui calcul făcut de Europa Liberă, investițiile maghiare în Transilvania trec de un miliard de euro/an. Suma include și banii alocați culturii, sănătății și educației. Budapesta plătește de la terenuri agricole și școli până la instituții sanitare și stadioane. Doar în 2019, Ungaria a investit 75 de milioane de euro în România, în activități de agricultură.

Aceste investiții se fac doar pe baza unui acord verbal cu unii politicieni români.  Péter Szijjártó spune că țara sa a investit bani în România având “un acord verbal” din partea fostului ministru Teodor Meleșcanu. În mai 2020 însă, Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe, a solicitat un acord oficial.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE