Locuitorii din Singapore riscă de acum pedeapsa cu închisoarea, dacă stau prea aproape unii de alții, potrivit noilor reguli drastice împotriva propagării noului coronavirus, anunțate vineri.

Orașul-stat a lansat o serie de măsuri noi pentru a încerca să îngrădească răspândirea infecțiilor cu Covid-19, până acum limitată, cum ar fi închiderea barurilor și cinematografelor, precum și interzicerea adunărilor, scrie AFP.

Printre măsurile de distanțare fizică, autoritățile au anunțat că este interzis ca oamenii să stea la mai puțin de un metru unii de alții, cu excepția anumitor situații, cum ar fi locuințele.

Locuitorii din Singapore trebuie să evite cu orice preț să stea prea aproape unii de alții la cozi și trebuie să păstreze o distanță de cel puțin trei metri unii de alții în locurile publice.

Cei ce nu respectă aceste reguli riscă o pedeapsă cu până la șase luni cu închisoarea și o amendă de 10.000 de dolari singaporezi (7000 de dolari).

Managerii din comerț trebuie să ia măsuri pentru aplicarea acestor noi reguli, cum ar fi distanțarea scaunelor și locurilor pentru public sau reglementarea cozilor, cu riscul unor pedepse similare în caz de nerespectare a noilor directive.

Singapore este cunoscut pentru legile sale severe, chiar și în perioade normale, și cunoaște o rată a infracțiunilor extrem de joasă.

Autoritățile au consolidat măsurile de precauție împotriva răspândirii coronavirus după o creștere a numărului infectărilor în ultimele săptămâni, majoritatea fiind importate.

Singapore „trebuie să aplice măsuri mai stricte de distanțare pentru a reduce activitatea și riscurile”, a declarat ministerul Sănătății săptămâna aceasta.

Gestionarea epidemiei din Singapore a fost citată ca exemplu. Orașul-stat a izolat primele cazuri și a urmărit cu atenție toate contactele pe care le-ar fi putut avea.

A reușit să limiteze epidemia la 683 de cazuri și două decese în ciuda legăturilor strânse cu China.