Evenimentul Zilei > Actualitate > Declarații controversate ale unui politician german. Ce spune despre români
Declarații controversate ale unui politician german. Ce spune despre români

Declarații controversate ale unui politician german. Ce spune despre români

Un politician german a făcut o serie de declarații controversate, cu conotații xenofobe, la adresa românilor care trăiesc în Germania.

Declarații controversate, cu caracter xenofob, despre români, în Germania. Un politician german a făcut o serie de declarații controversate la adresa concetățenilor noștri care se pregătesc să revină în țară, de Paște. Politicianul FDP, Wolfgang Kubicki (foto), a declarat pentru MDR Aktuell că, la revenirea în Germania, românii vor contribui la răspândirea COVID-19.

Afirmațiile lui Wolfgang Kubicki au făcut vâlvă în presa din Germania. În declarațiile sale politicianului FDP a făcut referire nu doar la români ci și la bulgari, sârbi sau albanezi.

„Vom experimenta ca de Paști mulți dintre concetățenii noștri cu experiență migrațională din Bulgaria, România, Turcia, Serbia, Kosovo vor pleca acasă. Și din vară știm că de acolo noile intrări a venit cu numărul mare de cazuri și nu de la germani care au plecat în vacanță la Mallorca”, a declarat Wolfgang Kubicki pentru MDR Aktuell.

Declarații controversate ale unui politician german

De menționat că aceste declarații au la bază analizele epidemiologilor din cadrul Institutului Robert Koch (RKI). Aceștia au examinat modul în care persoanele care au călătorit peste hotare, în vara anului trecut, au contribuit la răspândirea coronavirusului în Germania.

Markus Scholz de la Institutul pentru Informatică Medicală, Statistică și Epidemiologie de la Universitatea din Leipzig a făcut o serie de declarații în acest sens. Potrivit spuselor sale, numărul foarte ridicat al celor care au călătorit în statele din Sud-Estul Europei au avut o influență asupra incidenței infecțiilor.

„Este adevărat că, în funcție de frecvențele țării, majoritatea intrărilor provin din sud-estul Europei. Desigur, trebuie să te uiți din nou pentru a vedea că acolo activitatea de călătorie este cea mai mare”, a declarat Markus Scholz.

Germania prelungește restricțiile

Guvernul federal condus de Angela Merkel intenționează să prelungească restricţiile sanitare și în luna aprilie. Autoritățile germane se tem că valul al treilea al epidemiei nu se vas tinge atât de ușor.

Germania are în vedere și călătoriile peste hotare. Conform unui document de lucru al guvernukui german, călătoriile peste graniţe trebuie „ limitate la minimum”. Acestea trebuie combinate cu carantina şi obligativitatea unui test înainte de revenirea în Germania.

Guvernul le-a cerut germanilor să fie „responsabili” şi să renunţe la călătoriile pe insula spaniolă Mallorca în timpul vacanţei de Paşte.