Evenimentul Zilei > Social > Declaraţie-şoc! „Nu există şi nu a existat niciodată intenţia de a lua măsuri excesive” 
Declaraţie-şoc! „Nu există şi nu a existat niciodată intenţia de a lua măsuri excesive” 

Declaraţie-şoc! „Nu există şi nu a existat niciodată intenţia de a lua măsuri excesive” 

Declaraţia aparţine Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan.

Horaţiu Moldovan cere populaţiei să aibă încredere în măsurile pe care Guvernul le propune.

„Mesajul pe care trebuie să îl dăm este că populaţia trebuie să aibă încredere în măsurile pe care autorităţile le propun. Sunt concepute profesional, de specialişti, de comisii de epidemiologi, medici infecţionişti şi de alte specialităţii coordonaţi de Ministerul Sănătăţii, care au ca singur scop de a controla acest fenomen epidemic sever şi de a menţine starea de sănătate a populaţiei României.

Situaţia din punct de vedere diagnostic este controlată. În această etapă, când vorbim astăzi, situaţia este controlată. Dacă rămânem la acest nivel, putem merge înainte. Nu există intenţia şi nu a existat niciodată intenţia de a lua măsuri excesive. Trebuie să fim prudenţi şi în măsurile pe care le luăm, dar totodată nu putem să le abandonăm” , a spus Moldovan.

Nu este încă foarte grav dacă se depăşesc 700 de cazuri de infectări pe zi

„Este în mod evident că transmiterea comunitară este dependentă de numărul de persoane care pot infecta. Sunt aproximativ 500 de persoane testate pozitiv care au cerut să plece din spital şi care au fost eliberate. Măsurile pe care le-am aplicat înainte aveau la bază prudenţa – o prudenţă severă, desigur, pentru a putea controla fenomenul. (…) Luăm în calcul toate scenariile, sperăm să nu se întâmple. Încă nu este foarte grav dacă depăşim 700 de cazuri, dar avem tot timpul în vedere scăderea acestui număr şi controlul lor cu mijloacele pe care le avem astăzi la dispoziţie”, a transmis Horaţiu Moldovan.

Totul este ţinut sub control

„Dar, spre deosebire de prima etapă a evoluţiei pandemiei de acum câteva luni, când lucrurile au fost ţinute foarte bine sub control prin măsurile pe care noi le-am promovat, aplicarea relaxării şi a necontrolului eficient a acestor măsuri de relaxare a condus în mod inevitabil la apariţia acestui număr mult mai mare de cazuri. Din fericire, încă spitalele noastre sunt în condiţia să facă faţă acestei provocări” , a afirmat Secretarul de stat.

Dispunem de spaţii tehnologice în spitalele noastre suficiente pentru a îngriji pacienţii grav cu COVID

„Avem în jur de 250 de pacienţi la Terapie intensivă în fiecare zi. Cifra are o anumită variabilitate nesemnificativă de la o zi la alta, din care aproximativ 25 la sută sunt ventilaţi mecanic. Încă dispunem de spaţii tehnologice în spitalele noastre suficiente pentru a îngriji pacienţii grav cu COVID. În măsura în care populaţia României înţelege ceea ce dorim să facem, înţelege că trebuie să ia o anumită atitudine de comportament, să poarte mască, să stea la distanţă, să respecte distanţa socială, să se spele pe mâini, să evite aglomeraţiile, în măsura în care lucrurile acestea se înţeleg, se aplică, vom putea controla situaţia.

Este important, de asemenea, ca cei care promovează imagini, care promovează mesaje – fie că este vorba despre colegi medici chiar cu notorietate, fie că este vorba despre alţi specialişti şi politicieni, să nu combată din punct de vedere al comunicării măsurile pe care noi le propunem, pentru că bagatelizarea lor, sublinierea derizoriului nu este corectă şi nu face decât să lucreze împotriva interesului de sănătate publică al acestei ţări , a mai susţinut secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: