Declarație ciudată făcută de Alexander Lukașenko. L-a lăsat pe Vladimir Putin în ofsaid nuclear

Declarație ciudată făcută de Alexander Lukașenko. L-a lăsat pe Vladimir Putin în ofsaid nuclear sursa: Arhivă EVZ

Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko crede că toate armele nucleare din lume ar trebui adunate ”într-o grămadă” mare și distruse. Pentru Belarus nu va fi o problemă pentru a deăpozita rachetele nucleare trimise de Rusia, deoarece mai deține bazele militare de pe vremea URSS.

Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko a declarat, joi, că țările trebuie să adune armele nucleare ”într-o singură grămadă și să le distrugă”.

”Am o mentalitate radicală în această privință în general. Cred că armele nucleare trebuie să fie adunate la un moment dat și distruse”, a declarat Lukașenko la emisiunea difuzată de postul național de televiziune Rossiya-1.

Lukașenko a subliniat că este de acord cu ceea ce a spus președintele francez Emmanuel Macron despre inadmisibilitatea ca o țară să amplaseze arme nucleare pe teritoriul altei țări, dar atunci SUA ar trebui să le îndepărteze și din alte țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Toată lumea este un critic de fotoliu, ca acest tip, așa că haideți să adunăm toate armele nucleare și să le distrugem - aceasta este cea mai bună opțiune. Între timp, facem ca ei”, a declarat Lukașenko.

Putin a anunțat că vor fi trimise rachete nucleare în Belarus

La 25 martie, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia, la cererea Minskului, își va desfășura armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, exact așa cum SUA și-a desfășurat propriul arsenal nuclear pe teritoriul aliaților săi.

Moscova a transferat deja sistemul Iskander cu capacitate nucleară la Minsk. Potrivit șefului statului rus, construcția unui depozit de arme nucleare tactice în interiorul granițelor Belarusului ar urma să fie finalizată până la 1 iulie.

Belarus are bazele logistice de pe vremea URSS

Amplasarea de rachete nucleare rusești, pe teritoriul Belarus-ului nu va fi o mare problemă, deoarece această țara mai deține bazele militare de rachete nucleare, din timpul fostei Uniuni Sovietice.

”Numărul de focoase nu contează. Ceea ce contează este cum vor fi folosite și dacă vor fi folosite corect. Iar noi știm cum să le folosim. În ceea ce privește dacă vor trebui folosite sau nu... Nu cred că lucrurile vor merge atât de departe încât să fie nevoie să fie folosite. La urma urmei, focoasele și alte muniții nucleare tactice sau strategice sunt concepute, în primul rând, ca mijloc de descurajare, menite să asigure securitatea, atât a Rusiei, cât și a Belarusului”, a precizat secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, Aleksandr Volfovici.

Bazele  URSS încă sunt active

Oficialul din Belarus a mai spus că pe vremea Uniunii Sovietica, țara avea 43 de puncte de unde puteau fi lansate rachetele nucleare îndreptate spre Vest sau spre America.

”Belarus este avanpostul vestic al uniunii statale Rusia - Belarus. Nu trebuie să le desfășurăm în apropierea granițelor Poloniei, Lituaniei și Letoniei. Armele nucleare ruse pot fi amplasate oriunde. Belarus oferă suficient spațiu pentru desfășurare. Pe vremea URSS, Dstrictul militar Belarus avea peste 43 de amplasamente pentru desfășurarea de arme nucleare. Toate acestea au fost păstrate”, a spus, la rândul său, Aleksandr Volfovici, citat de Antena3.