Belarus, următoarea țintă a lui Putin. Temerile unui oficial, făcute publice cu puțin timp înainte de a muri subit

Belarus, următoarea țintă a lui Putin. Temerile unui oficial, făcute publice cu puțin timp înainte de a muri subit Sursa foto: Kremlin

Un ministru din Belarus a declarat, în septembrie, că se teme ca nu cumva țara sa să fie următoarea țintă a lui Vladimir Putin. La scurt timp după aceste declarații, fostul ministru de Externe, în vârstă de 64 de ani, a murit subit, iar cauza decesului nu a fost făcută publică.

Vladimir Makei, fostul ministru de Externe din Belarus, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile lui Vladimir Putin într-o discuție cu ministrul de Externe al Finlandei. La scurt timp după aceste mărturisiri, oficialul belarus a murit subit, cauza morții sale nefiind făcută publică.

În septembrie anul trecut, ministrul a mărturisit că se teme că Rusia își va anexa Belarusul, după Ucraina. Îngrijorările acestuia au fost exprimate în cadrul unei întâlniri cu ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto. Oficialul finlandez a vorbit abia acum despre întâlnirea cu omologul său.

În interviului acordat celor de la Iltalehti, Haavisto a spus că Makei, care ocupa funcția sa de minister din 2012, este „foarte îngrijorat dacă Belarus va fi al cincilea” teritoriu anexat de Rusia. Oficialul finlandez susține că îngrijorările omologului său sunt demne de remarcat, mai ales să, din exterior, liderul de la Minsk pare un susținător al lui Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Alexandru Lukașenko a permis ca Belarusul să fie folosit de armata rusă pentru lansarea atacului inițial, din 24 februarie 2022. Militari ruși s-au antrenat pe teritoriu belarus și chiar au lansat amenințări că Ucraina va răspunde dacă atacă acest stat. După aceste amenințări, specialiștii se temeau de un atac sub steag fals, pentru ca Belarusul să intre în război.

Haavisto a spus că, atunci când a discutat despre potențialele ambiții ale Rusiei, sudoare a început să picure de pe fruntea lui Makei. Fostul ministrul belarus spunea că nu poți prezice cine se va afla în vizorul ambițiilor imperialiste ale lui Putin.

Belarus, următoarea țintă a lui Vladimir Putin?

Un grup de jurnaliști au analizat temerile lui Makei și au ajuns la concluzia că acestea nu erau neîntemeiate. Jurnaliștii au intrat în posesia unor documente prezidențiale prin care se arăta că Rusia plănuiește că anexeze Belarusul până în 2030.

Dosarul secret este din 2021 și a fost numit „Obiective strategice ale Federației Ruse în Belarus”. Documentele din acest dosar stabilesc trei posibile abordări, pe termen scurt, mediu și lung, pentru anexarea Belarusul, teritoriu considerat o bucată din „Rusia Istorică”.

Planurile pe termen mediu prevăd că Belarusul va fi anexat de Federația Rusă până în 2025, însă planul pe termen lung spune că acest lucru se va face în cel mult șapte ani, începând cu 2023. Documentele au fost elaborate de Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră a Rusiei, o divizie guvernamentală înființată de Putin în 2018. Jurnaliștii au primit acest dosar prin intermediul platformei Yahoo!.

Dacă se vor dovedi a fi autentice, se va confirma faptul că Vladimir Putin a ordonat serviciilor de informații și forțelor armate ale Rusiei să se pregătească să anexeze încă o țară, chiar dacă armata sa se luptă, în prezent, să obțină câștiguri semnificative în Ucraina.

Ministru finlandez, despre relația dintre Belarus și Rusia

Haavisto, ministrul de Externe din Finlanda, a precizat în cadrul interviului că a ținut legătura cu fostul său omolog încă de la începutul războiului din Ucraina. Oficialii de la Minsk au declarat că sprijină Rusia din toate privințele, însă nu s-a alăturat conflictului.

„Merită urmărit, pentru că, deși sprijinul Belarusului pare foarte activ, există un fel de rezervă”, a spus oficialul.

Potrivit unui raport publicat săptămâna trecută, Vladimir Makei s-ar fi spânzurat după ce s-a întors de la o întâlnire cu oficialii Kremlinului din Armenia. Apropiații fostului ministru de Externe al Belarusului susțineau că acesta era „supărat din cauza prăbușirii instituției pe care o conducea”.

Raportul susține că Makei a spus cu șapte luni înainte de moartea sa: „Nu-mi amintesc cine a spus-o, dar dacă vei fi executat, atunci este mai bine să fii executat pentru loialitate decât pentru trădare”.

Lukașenko dorise să-și înlocuiască ministrul, care a servit timp de peste un deceniu. Pe măsură ce președintele belarus s-a apropiat din ce în ce mai mult de Putin, se înțelege că Makei a vrut să întărească relația țării sale cu Occidentul.

Kremlinul nu a trimis niciun reprezentant pentru a participa la înmormântarea ministrului de Externe al Belarusului, potrivit dailymail.co.uk.