Declarația care pune pe jar Europa: „Revenirea ambiţiilor imperiale ale Rusiei”. Se cere prezența NATO în Marea Neagră

Declarația care pune pe jar Europa: „Revenirea ambiţiilor imperiale ale Rusiei”. Se cere prezența NATO în Marea Neagră

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a declarat joi că trupele NATO ar trebuie să se deplaseze în regiunea Mării Negre, în contextul în care Rusia a revenit la „ambițiile imperiale”.

„Cea mai gravă problemă în momentul de astăzi este revenirea ambiţiilor imperiale ale Rusiei, cât se poate de clare. Trebuie să adoptăm şi noi o reacţie corespunzătoare. Am spus cu toţii că dorim o întărire a prezenţei aliate în regiunea Mării Negre, trebuie să demonstrăm că suntem gata şi dispuşi să ne apărăm. (...) Trupele NATO din statele membre ar trebui să se deplaseze într-un număr mai mare în regiunea noastră. (...) Aş vrea să văd o creştere a prezenţei militare a NATO în Polonia”, a afirmat el la conferinţa comună cu omologii din România, Klaus Iohannis, şi din Slovacia, Andrej Kiska, de la finalul Summitului Formatului Bucureşti 9.

La rândul său, preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a subliniat că este nevoie ca "tentativele de schimbare a direcţiei" să fie refuzate.

„În Slovacia sunt voci care se plâng că nu suntem nici la est, nici la vest, suntem undeva la mijloc. Adevărul este că modul în care existăm astăzi este rezultatul deciziei suverane de a aparţine ţărilor democrate, suverane şi libere. De aceea, e nevoie să refuzăm hotărât orice fel de tentativă de a ne schimba direcţia de deplasare, chiar şi acum că vor fi alegerile europarlamentare (...). Există voci care vorbesc de o retragere din UE sau din alianţă, astea au o singură intenţie: aceea de a dăuna cetăţenilor noştri”, a spus Andrej Kiska.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a adăugat că „indiferent cât ar fi de mare şi de puternică, o ţară singură nu poate face faţă problemelor şi provocărilor din ziua de astăzi”, precum migraţia, terorismul.

„Ţările noastre nu sunt singure, suntem membri ai UE şi ai NATO, avem aliaţi, avem prieteni. Alianţa a jucat un rol foarte important în aceste realizări ale noastre. Nu este o întâmplare că am ajuns să fim prosperi şi să avem succes. (...) Trebuie să putem arăta cetăţenilor noştri că le putem asigura securitatea. (...) Dacă într-o bună zi va deveni necesar acest lucru, ajutorul va sosi. Soldaţii ţărilor noastre vor apăra toţi cetăţenii noştri în mod egal. Ai noştri vor apăra pe alţii, alţii vor apăra pe ai noştri. Aceasta este garanţia pe care o putem da cetăţenilor noştri. (...) Suntem uniţi, suntem capabili de a ne ajuta unii pe ceilalţi”, a subliniat preşedintele Slovaciei, arătând că ameninţările militare rămân serioase, dar că trebuie o atenţie mare asupra noilor tehnologii, potrivit Agerpres.