Decizie radicală luată de Guvernul lui Viktor Orban. Ce se întâmplă cu prețurile la alimente și carburanți, în Ungaria

Decizie radicală luată de Guvernul lui Viktor Orban. Ce se întâmplă cu prețurile la alimente și carburanți, în UngariaSursa: Facebook/ Viktor Orban

Executivul Ungariei prelungește până pe 1 octombrie 2022 măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază și combustibili, anunță premierul Viktor Orban. Un alt plafon, aplicat ratelor dobânzilor ipotecare, va rămâne în vigoare până la finele anului 2022, anunță autoritățile ungare.

Ungaria se confruntă, la fel ca restul statelor europene, cu o inflație în creștere, după momentul invadării Ucrainei de către Rusia. Din cauza presiunilor asupra prețurilor de consum, băncile centrale din proximitatea zonei de conflict au decis să majoreze ratele dobânzilor.

Ungaria prelungește plafonarea prețurilor până în octombrie 2022

Prin măsurile de plafonare, Guvernul Viktor Orban urmărește să protejeze cetățenii țării de costurile mai ridicate ale traiului zilnic. Acum, premierul ungar anunță prelungirea plafonării, fără a anunța alte modificări aduse normelor în vigoare.

„Guvernul a decis: pretul alimentelor va fi plafonat până la 1 octombrie 2022, moratoriul creditelor și oprirea dobânzii în 2022, până la 31 decembrie, plafonarea prețului la benzină 2022. O prelungim până pe 1 octombrie”, scrie Orban, pe Facebook.

Banca Națională a Ungariei se află în al treilea ciclu de majorare a ratei dobânzilor, după căderea regimului comunist din țară, fiind obligată să crească rata de depozit la o săptămână, dat fiind faptul că forintul, moneda țării, a scăzut la un record negativ în comparație cu moneda euro.

Viktor Orban vrea să reducă inflația

Deși ratele au crescut, există puține dovezi conform cărora inflația s-ar fi redus și care să depășească previziune economice NBH de 9,8% pentru întregul 2022, publicate în luna martie, spune viceguvernatorul Barnabas Virag.

Pentru combustibili, autoritățile de la Budapesta au stabilit limita de 480 de forinți (1,25 dolari) pe litru, încă din luna noiembrie 2021, iar plafonarea alimentelor de bază a fost stabilită în luna februarie 2022, ceea ce a redus cu 5-6 puncte procentuale inflația generală, declară Viktor Orban, premierul ungar, conform Reuters.

Comisia Europeană, avertisment pentru Ungaria

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, cere Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preț diferit pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare străine. În caz contrar, Ungaria riscă declanșarea unei proceduri de infringement.

Măsura discriminatorie trebuie oprită până când va fi sigur că nu încalcă legislația UE, a scris comisarul pentru Piața Internă Thierry Breton într-o scrisoare a Comisiei UE, publicată de agenția de presă Reuters. Ungaria trebuie să explice cum este justificată politica de prețuri și cât vor dura măsurile care pot încălca regulile UE.

Legile din Ungaria irită UE

„Vă solicit să furnizați răspunsul dumneavoastră în ceea ce priveşte justificarea şi perioada de valabilitate a acestor măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislației europene. De asemenea, vă solicit să suspendați aplicarea măsurilor până când compatibilitatea lor cu legea UE va fi asigurată”, a precizat comisarul european pentru piaţa internă într-o scrisoare trimisă ministrului tehnologiei din Ungaria.

Guvernul de la Budapesta a prezentat recent o lege prin care vehiculele cu numere străine trebuie să plătească prețurile pieței la benzinării. Prețul subvenționat echivalentul a 1,22 euro se aplică numai vehiculelor înmatriculate în Ungaria. Iar starea de urgență în Ungaria a fost prelungită până în noiembrie.