Potrivit unui comunicat al Executivului reglementările în materie de protecţie civilă au fost completate prin această HG care detaliază categoriile de construcţii la care este obligatorie amenajarea adăposturilor şi a punctelor de comandă de protecţie civilă. Actul normativ elimină astfel impedimentele sesizate în timp în aplicarea HG 560/2005, în care aceste categorii de construcţii erau enumerate la modul general, individualizarea lor practică fiind anevoioasă.

Guvernul precizează că staţiile de metrou sunt acum menţionate expres în categoria construcţiilor la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă. Acest aspect nu era clar prevăzut în actualele reglementări, motiv pentru care nu toate staţiile de metrou construite după intrarea în vigoare a HG 560/2005 au fost realizate cu adăposturi de protecţie civilă.

"Noul act normativ specifică suprafeţele necesare pentru fiecare categorie de clădiri noi care trebuie prevăzute cu adăposturi de protecţie civilă şi introduce categorii noi de clădiri cu subsol la care amenajarea adăposturilor de protecţie civilă este obligatorie, între care, lăcaşurile de cult şi spaţiile de cazare aferente cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 mp şi amenajările sportive închise cu un număr maxim de 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfăşurată. Nu pot fi amenajate adăposturi de protecţie civilă în extinderile de clădiri cu destinaţie pentru cultură clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice", se precizează în document.

Guvernul a eliminat obligativitatea amenajării unor astfel de spaţii pentru clădirile proiectate cu subsol cu o suprafaţă mai mică de 600 mp, din cauza costurilor mari pe care le implică. În luarea acestei decizii s-a ţinut cont de faptul că o suprafaţă mai mică de 600 mp implică clădiri mici utilizate în special de întreprinderile mici şi mijlocii, se arată în comunicat.

Executivul precizează că eliminarea obligativităţii amenajării adăposturilor de protecţie civilă pentru clădirile cu subsol cu o suprafaţă mai mică de 600 mp nu afectează asigurarea necesarului, deoarece fondul astfel constituit pe timp de pace se completează în alte două etape prevăzute în caz de o eventuală situaţie de conflict armat, conform concepţiei naţionale de protecţie civilă stabilită prin Hotărârea CSAT 107/2015.

Referitor la punctele de comandă de protecţie civilă, actul normativ aprobat miercuri de Guvern prevede amenajarea acestora în sedii ale autorităţilor administraţiei publice centrale, sedii ale prefecturilor/consiliilor judeţene şi ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi în sedii ale consiliilor locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ şi ale consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti.

Dacă amplasamentul acestora nu permite îndeplinirea acestei obligaţii, punctele de comandă pentru protecţie civilă pot fi amenajate în subsolul altor construcţii aflate în administrarea autorităţii respective, se mai arată în comunicat.