Evenimentul Zilei > Social > Decizie fundamentală luată în privința cardurilor de sănătate. Anunțul a fost făcut
Decizie fundamentală luată în privința cardurilor de sănătate. Anunțul a fost făcut

Decizie fundamentală luată în privința cardurilor de sănătate. Anunțul a fost făcut

S-a rezolvat o problemă pe care ar fi avut-o mulți români de la 1 iulie.

Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a vorbit, astăzi, despre decizia luată în privința cardurilor de sănătate. Valabilitatea acestora va fi prelungită pentru o perioadă de șapte ani. A fost găsită finanțare pentru 4,2 milioane de români care dețineau carduri ce aveau să expire la data de 1 iulie.

„Am obţinut finanţare pentru preungirea valabilităţii acesteia pentru 4,2 milioane de persoane din țara noastră, începând cu data de 1 iulie urmau să expire aceste carduri, or, prelungirea valabilității acestora s-a obținut pentru încă șapte ani”, a declarat Adela Cojan la Radio România Actualități.

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat, iar termenul de valabilitate pentru cardurile emise până la 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii.


Breaking News: Nu se mai folosesc cardurile de sănătate

Medicii sunt disperați! Sistemul cardurilor de sănătate a crăpat din nou!


De-a lungul timpului au existat probleme cu cardurile de sănătate. Necazurile au venit de la sistemul informatic care a căzut și a dus la blocaj. Unul dintre colapsuri a avut loc anul trecut în luna iulie.

„Se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă având în vedere că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată, fiind contestată, aşa că e nevoie de o procedură de urgenţă. Ar fi trebuit să fie făcută când s-a constatat că procedura pentru achiziţia sistemului de mentenanţă nu e finalizată. Achiziţionarea unei infrastructuri – e vorba de capacitatea de stocare, acum e ocupată 98%, va duce pe viitor la periclitarea sistemului.

De ani de zile, CNAS, uzând de procedee exagerate şi birocratice a blocat funcţionarea normală a sistemului. Când niste proceduri puteau fi finalizate, au fost uitate oferte, care au expirat stând în Casă, ceea ce a îngreunat acest sistem”, spunea la vremea respectivă Sorina Pintea, ministrul Sănătății, care mai anunța:

„Acest raport finalizat va merge la DNA. Sper ca toţi cei care au avut competenţe în a rezolva aceste probleme să înţeleagă că e o problemă de securitate naţională şi să îşi ia rolul în serios.”