Decizie fulger din partea Moderna, după explozia cazurilor de COVID-19: Au fost monitorizați peste 4.500 de copii. Se cere intervenția EMA

Decizie fulger din partea Moderna, după explozia cazurilor de COVID-19: Au fost monitorizați peste 4.500 de copii. Se cere intervenția EMA Dozele de vaccin antigripal au ajuns în România / Sursa: Arhiva EVZ

Producătorul american Moderna a transmis că a depus la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) o cerere de aprobare a vaccinului pe care l-a dezvoltat pentru copiii cu vârste cuprinse între șase și unsprezece ani. În Europa nu s-a oferit momentan aprobare pentru niciun ser imunizator pentru copiii sub 12 ani.

Vaccinul împotriva coronavirusului, dezvoltat de Moderna, este aprobat în SUA pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani, în Uniunea Europeană fiind aprobat pentru copii și adolescenți de cel puțin 12 ani.

În SUA, vaccinul dezvoltat de Biontech / Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci și unsprezece ani a primit o aprobare de urgență la sfârșitul lunii octombrie. Procesul EMA pentru Biontech / Pfizer este încă în curs de desfășurare în ceea ce privește Uniunea Europeană. Recent, însă, EMA a anunțat că dorește să ia o decizie în acest sens sau să emită o recomandare înainte de sărbătorile de iarnă.

Moderna solicită aprobarea vaccinului în UE pentru copiii sub 12 ani

Moderna a anunțat că a depus documentele relevante pentru prelungirea autorizației condiționate de introducere pe piață și a solicitat aprobarea serului imunizator pentru minorii cu vârste cuprinse între șase și unsprezece ani. Astfel, copiii cu vârste sub 12 ani din Europa ar putea să se imunizeze curând împotriva coronavirusului cu vaccinul Moderna.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moderna a reiterat că, potrivit unui studiu realizat deja în două faze din trei, cu un număr de 4.753 de participanți cu vârste cuprinse între șase și unsprezece ani, copiii prezintă, în urma vaccinării, un număr „robust” de anticorpi, potrivit Der Spiegel.

Demersul are loc în contextul în care Europa se confruntă cu un nou val de infectări. România trece prin al patrulea val al pandemiei, care aproape a îngenunchiat sistemul de sănătate. Peste 7.500 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore, alături de alte 487 decese COVID-19, dintre care 25 anterioare.

Sistemul sanitar din România, la un pas de colaps

În altă ordine de idei, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a transmis că România se află la un pas de colapsul sistemului medical, dacă populația nu realizează cât de importantă este rata de vaccinare.

„Valul patru nu (n.r. dispare) sub nicio formă. Ne uităm în multe țări europene. În Germania, Franța, Marea Britanie și Danemarca asistăm la creșterea numărului de cazuri.

Diferența este că acolo nu se regăsesc cazuri severe și care au nevoie de terapie intensivă tocmai pentru că au o rată foarte mare de vaccinare COVID-19, spre deosebire de noi, care tocmai ce am început și școlile cu prezență fizică, acolo unde s-a putut”, a declarat Valeriu Gheorghiță, recent.