Evenimentul Zilei > Social > Decizie foarte importantă luată de Agenția Europeană a Medicamentului. Vaccinul Pfizer poate fi păstrat la frigider
Decizie foarte importantă luată de Agenția Europeană a Medicamentului. Vaccinul Pfizer poate fi păstrat la frigider

Decizie foarte importantă luată de Agenția Europeană a Medicamentului. Vaccinul Pfizer poate fi păstrat la frigider

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au decis ca vaccinul Pfizer să poată fi depozitat la frigider, la temperaturi specifice, până la 30 de zile.

Decizie importantă luată, astăzi, de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).  Reprezentanții acestei autorități medicale au decis, luni, să prelungească perioada de stocarea a vaccinului Pfizer la temperatura frigiderului de la 5 zile, la 31 de zile. După această decizie se reduce efortul logistic depus distribuirea acestui serului respectiv în statele din Uniunea Europeană.

Pfizer va putea să fie depozitat și la temperaturi de 2-8 grade Celsius

Dar, foarte important, cei de la EMA au anunțat că această schimbare este valabilă doar pentru fiolele care nu au fost deschise. Noua recomandare ce privește stocarea serului produs de cei de la Pfizer/BioNTech la temperaturi de 2-8 grade Celsius a venit după ce s-a făcut o evaluare asupra studiului produs de cele două companii. Subiectul cercetării era legat de cât de stabil este vaccinul.

În Statele Unite ale Americii (SUA), autoritățile din domeniul sanitar au aprobat în luna februarie stocarea şi transportul acestui vaccin la temperatura standard a frigiderului (de 2-8 grade Celsius) pentru o perioadă de cel mult două săptămâni. Anterior, acest vaccin trebuia să stea la congelatoare speciale la temperaturi între -80 şi -60 de grade Celsius.

Și adolescenții cu vârste între 12 și 15 ani ar putea să fie imunizați

Uniunea Europeană a contractat 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer și urmează să achiziționeze încă 1,8 miliarde de doze din acest ser, Este posibil ca, în curând serul să poată li administrat și adolescenților ce au vârsta între 12 și 15 ani.

La nivel de Uniunea Europeană se pune accentul pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer şi de la compania americană Moderna. Pentru că această tehnologie este considerată a fi mai eficace împotriva mutațiilor suferite de virus în Brazilia și în Africa de Sud.

Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

„Compania BioNTech Pfizer a depus toată documentația necesară la Agenția Europeană a Medicamentului în vederea obținerii autorizării pentru grupa de vârstă 12-15 ani.

Ne așteptăm ca, în următoarele zile, FDA să acorde această autorizare și foarte probabil că în perioada lunii următoare și Agenția Europeană a Medicamentului să elibereze autorizarea astfel încât avem o perspectivă foarte clară ca din această vară să putem vaccina și persoanele din grupa de vârstă 12-15 ani care își doresc să se vaccineze prin acordul părinților”, spunea Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare în România, la începutul acestei luni.