Decizie extremă luată de cea mai mare bancă din Rusia. Dezastru pentru instituția financiară care rula miliarde
- Nicolae Comănescu
- 2 martie 2022, 15:42
Din cauza sancțiunilor ce au fost impuse Rusiei, în timpul conflictului cu Ucraina, cea mai mare bancă din această țară se retrage de pe piața europeană. Autoritățile de la Moscova caută soluții radicale pentru a rezista.
Reprezentanții Sberbank Group, cea mai mare bancă din Rusia, au anunțat că se vor retrage de pe piața din Europa. Decizia a fost luată după ce instituția financiară a fost lovită de sancțiuni financiare de proporții, luate din cauza războiului pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina.
Decizia pe care au luat-o reprezentanții celei mai mari bănci din Rusia
„În situația actuală, Sberbank a decis să se retragă de pe piața europeană. Băncile subsidiare ale grupului se confruntă cu ieșiri anormale de fonduri și cu amenințări la adresa siguranței angajaților și a birourilor lor”, au anunțat reprezentanții grupului bancar.
Din cauza conflictului cu Ucraina, Rusia trebuie să suporte sancțiuni la toate nivelurile. În aceste condiții, autoritățile din această țară ar putea începe să confiște fonduri ale persoanelor și companiilor străine aflate în țară, pe măsură ce Occidentul continuă să impună noi sancțiuni Moscovei pentru că a invadat Ucraina.
Acesta ar fi răspunsul la posibila confiscare a fondurilor din străinătate ale cetățenilor și companiilor din Rusia, a scris pe Facebook președintele adjunct Consiliului de Securitate din Rusia, Dmitri Medvedev.
„Desigur, aceste interdicții nu vor schimba nimic… De știut: familia mea și cu mine nu am avut – și nu avem – nici conturi bancare, nici proprietăți în străinătate”, a spus înaltul oficial care a fost șeful statului din 2008 până în 2012.
Măsurile disperate la care ar putea apela autoritățile de la Moscova
Medvedev a remarcat că liderii occidentali amenință să blocheze fondurile cetățenilor și companiilor rusești care nu se află pe lista sancțiunilor și a subliniat că răspunsul Moscovei trebuie să fie simetric. El a sugerat că Rusia ar trebui să înghețe fondurile cetățenilor și companiilor străine și „poate chiar să naționalizeze proprietăți ale celor înregistrați în jurisdicții neprietenoase”.
Fostul președinte al Rusiei nu a specificat la ce categorii de active se referă, Duma (camera inferioară a parlamentului) a adoptat recent o lege care permite statului rus să ceară în justiție confiscarea fondurilor digitale, odată cu proprietăți și fonduri tradiționale.
Legislația vizează în special oficiali guvernamentali corupți, iar autoritățile urmăresc activ să reglementeze toate tranzacțiile în spațiul cripto. Informații din presă sugerează că elitele ruse și țara pot utiliza criptomonedele pentru a eluda sancțiunile occidentale.