Macron intervine a doua oară. Ucrainenii, „spălați pe creier” de „rusofobia” Occidentului
- Sabina Popescu
- 1 februarie 2022, 12:40
Presiunea diplomatică pentru a evita un conflict amplu între Rusia și Ucraina a continuat, președintele Franței, Emmanuel Macron, vorbind luni, 31 ianuarie, la telefon cu președintele rus, Vladimir V. Putin, pentru a doua oară în patru zile. Între timp, au apărut informații că Moscova plănuiește să își mărească de șase ori forțele militare lângă Ucraina. Iată ultimele informații privind tensiunile ce vizează țara condusă de Zelensky.
Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat despre Ucraina și despre cererile președintelui rus de „garanții de securitate” care ar include o stopare obligatorie din punct de vedere juridic a expansiunii NATO în est.
Aceștia au convenit să rămână în contact telefonic și să „lucreze cu promptitudine la posibilitatea de a organiza o întâlnire în persoană”, a precizat Kremlinul.
Franța se implică activ în criza Ucrainei
Președinția franceză a transmis într-o declarație că apelul telefonic a făcut parte din „aceeași logică de dezescaladare” ca și schimburile anterioare dintre cei doi președinți. O întâlnire în persoană nu a fost exclusă, deși nimic nu a fost programat oficial momentan, se arată în declarația citată de The New York Times.
Odată cu retragerea liderului german Angela Merkel, președintele Macron a încercat să se poziționeze ca principala voce a Europei în afacerile internaționale, prezentându-se ca un aliat NATO care este independent de Washington și care are canale deschise către adversarii SUA.
Dialogul dintre Macron și Putin continuă
În 2014, după ce Rusia a confiscat Crimeea de la Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia au preluat controlul asupra unei porțiuni din estul Ucrainei, Franța și Germania au conturat „formatul Normandia” de discuții cu Rusia și Ucraina - excluzând Statele Unite pentru a nu „amesteca” rivalitatea dintre superputeri.
Grupul Normandia a ajutat la medierea unei încetări a focului în estul Ucrainei în 2015 și de atunci a continuat să se întâlnească - inclusiv săptămâna trecută, când diplomați din cele patru țări s-au reunit la Paris pentru a discuta despre cea mai recentă criză militară.
Președinția franceză a declarat că Emmanuel Macron și Vladimir Putin au salutat „progresele pozitive” înregistrate de discuțiile din cadrul formatului Normandia și că vor continua să „continue dialogul”.
Moscova plănuiește să își mărească de șase ori forțele militare
Cu peste 100.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei, tensiunile au crescut în momentul în care ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield a declarat în fața Consiliului că Moscova plănuiește să își mărească de șase ori forțele din Belarus în zilele următoare.
„Am văzut dovezi că Rusia intenționează să extindă această prezență la peste 30.000 de soldați în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina, la mai puțin de două ore la nord de Kiev, până la începutul lunii februarie”, a declarat Thomas-Greenfield.
„Dacă Rusia invadează în continuare Ucraina, niciunul dintre noi nu va putea spune că nu a prevăzut acest lucru, iar consecințele vor fi îngrozitoare”, a mai adăugat.
Ucrainenii sunt „spălați pe creier” de „rusofobia” Occidentului
Dar ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a respins acuzațiile și a declarat că Washingtonul se implică „în isterie” prin convocarea reuniunii Consiliului privind Ucraina.
El a declarat că niciun oficial rus nu a amenințat că va invada fosta republică sovietică și că ucrainenii sunt „spălați pe creier” de „rusofobia” Occidentului. Și a mai spus că trupele din Belarus se aflau acolo pentru exerciții comune.
Statele Unite „stârnesc tensiuni și retorică și provoacă o escaladare”, a spus Nebenzia.
„Discuțiile despre o amenințare de război sunt provocatoare în sine. Aproape că solicitați acest lucru, doriți să se întâmple”, a acuzat el.