Decizia momentului! Conversațiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor fi interceptate de autorități

Decizia momentului! Conversațiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor fi interceptate de autorități Sursa: arhiva EVZ

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care discuțiile de pe rețelele de sociliazare nu vor fi interceptate de autorități. Au realizat că ar fi fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale.

S-a hotărât proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică au obligaţia să sprijine autorităţile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale prin acordarea conţinutului criptat al comunicaţiilor. Conform deciziei, conversațiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook vor fi confidențiale.

Senatorul PNL Iulia Scântei a recunoscut că articolul 10.2 din proiectul de act normativ a fost schimbat, după ce propunerea „a stârnit îngrijorări sub aspectul încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale” . Autoritățile au luat cea mai bună decizie pentru siguranța utilizatorului.

„Messenger-ul de la WhatsApp, Facebook şi celelalte platforme de comunicare de mesagerie sunt exceptate de la aceste prevederi, astfel încât doar furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice sunt supuşi condiţiilor complementare care privesc permiterea interceptării legale de către autorităţile naţionale competente, dar cu respectarea Regulamentului de protecţie a datelor personale”, a precizat Scântei, miercuri, în plen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă cu discuțiile de pe rețelele de socializare?

Iulia Scântei a anunțat modificarea în cadrul unei şedinţe a Comisiei Juridice. Proiectul de lege a respectat prevederille din Codul de procedură penală. Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au oferit „conţinutul decriptat al comunicaţiilor tranzitate în reţelele proprii”.

Sursa: Michele Ursi | Dreamstime.com

Articolul 10.2, amendat în Comisie şi însuşit de plen, prin eliminarea sintagmei „furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere”, arată că „Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică sau a actelor de autorizare dispuse potrivit Codului de procedură penală, precum şi potrivit Legii privind securitatea naţională”.

Furnizorii au datoria „să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente, pe durata şi în condiţiile menţionate în actele de autorizare”, „să acorde, la solicitarea organelor autorizate, conţinutul criptat al comunicaţiilor tranzitate în reţele proprii”, „să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională”.