Evenimentul Zilei > Justitie > Decizia instanţei. Conducerea Antenelor, prima condamnare pentru infracţiuni în presă
Decizia instanţei. Conducerea Antenelor, prima condamnare pentru infracţiuni în presă

Decizia instanţei. Conducerea Antenelor, prima condamnare pentru infracţiuni în presă

Curtea de Apel Bucureşti a soluţionat fondul dosarului în care familia Voiculescu şi oamenii săi de casă din conducerea trustului media au fost acuzaţi de şantaj la adresa administratorului RCS&RDS

Judecătorul Ionuţ Voina de la Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat prima decizie din procesul „Şantaj la Antene”, în care Dan Voiculescu, fiica sa, Camelia, fostul şef al Antenei Group, Sorin Alexandrescu, fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, au fost trimişi în judecată pentru şantaj la adresa administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Magistratul i-a găsit vinovaţi de complicitate la şantaj pe Camelia şi Dan Voiculescu, însă primei i-a suspendat executarea pedepsei, iar celui din urmă i-a contopit pedeapsa cu executare cu cea de 10 ani din dosarul ICA, urmând ca fostul lider conservator să o execute pe cea mai grea.

Cea mai mare pedeapsă din dosar a primit-o Sorin Alexandrescu, de 3 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce Antena Group a fost obligată să plătească 350.000 de lei, amendă penală pentru şantaj în formă continuată.

Cine a obţinut achitarea

În schimb, directorul Intact Publishing, George Matiescu, trustul pe care îl conduce, precum şi postul de televiziune Antena 3 au primit soluţia de achitare.

Decizia nu este definitivă şi este de aşteptat să fie atacată, atât de către inculpaţii condamnaţi, cât şi de procurori, asta deoarece pedepsele aplicate sunt de două ori mai mici decât cele cerute de reprezentantul DNA la ultimul termen al procesului.

În data de 13 aprilie, procurorul a solicitat pedepse pe măsura sumelor de bani care au făcut obiectul şantajului, în condiţiile în care Dan Diaconescu a primit 5 ani de închisoare pentru câteva zeci de mii de euro obţinuţi prin această infracţiune. În prezenta cauză, procurorii îi acuză pe Voiculeşti şi pe oamenii lor că l-ar fi strâns cu uşa pe administratorul RCS&RDS să încheie un contract de 6,4 milioane de euro pe an, pe o perioadă de 5 ani.

Decizia pe scurt

● Dan Voiculescu – condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la şantaj.

Camelia Voiculescu – condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la şantaj.

● Sorin Alexandrescu – condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru şantaj.

● Şerban Pop – condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru divulgare de informaţii secrete de serviciu

● George Matiescu, SC Intact Publishing SA, SC Antena 3 SA – achitaţi pentru complicitate la şantaj.