Federaţia Operatorilor Români de Transport ( FORT)  apreciază decizia de renunţare la supraacciza la combustibili, anunțănd că transportatorii ar putea începe să  alimenteze  cu carburanți din ţară. Transportatorii susțin că starea drumurilor din România nu este un argument pentru plata vignetei.

„Renunţarea la supraacciză nu este un moft ci o chestiune de principiu. Starea infrastructurii rutiere nu justifică nici măcar plata vignetei, astfel încât orice argument contra eliminării supraaccizei nu reprezintă altceva decât o dovadă de imbecilitate politică. Asistăm deja la reacţii total rupte de realitate, din partea unor politicieni, în ceea ce priveşte eliminarea acestei taxe la taxă, la care, în plus, se mai aplică şi TVA-ul”, au comunicat , miercuri seară, reprezentaţii FORT. Aceștia susțin că renunțarea la acciză va avea efecte pozitive , eliminarea acesteia fiind un act de normalitate care nu trebuie amestecat cu politica.

„O primă consecinţă benefică pentru operatorii de transport o poate reprezenta revenirea la alimentările în ţară, ce presupune o gestionare mai simplificată, coroborat cu renunţarea la schemă complexă aplicată în prezent pentru recuperarea unei componente din supraacciză”, au mai transmis transportatorii.

Premierul Ludovic Orban a anunțat , miercuri seară, că  eliminarea supraaccizei la carburanţi va conduce la creşterea consumului  şi la reducerea inflaţiei

„Ori, orice creştere prea mare a preţului la combustibil afectează negativ economia. Creşte costurile cu transpoturile, afectează transportatorii, sunt destui transportatori care compară preţurile la nivel european şi renunţă să alimenteze din România. De asemenea, o acciză prea mare crează inflaţie şi duce la creşterea preţului la toate produsele care implică transport. Şi aşa inflaţia este foarte mare. Cred că reducerea accizei reprezintă un stimulent bun pentru economie şi va aduce efecte pe reducerea inflaţiei”, a explicat premierul.

Deputații au votat miercuri legea privind scoaterea supraccizei,  actul normativ  urmând să fie trimis  la promulgare .