Decizia a fost luată la Londra! Ce se va întâmpla cu Alexander Adamescu 

Decizia a fost luată la Londra! Ce se va întâmpla cu Alexander Adamescu sursa foto. EVZ

Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, a pierdut definitiv procesul de extrădare din Marea Britanie.

În cursul apelului de la Curtea Supremă din Regatul Unit avocații lui Alexander Adamescu au adus un volum mare de probe noi în sprijinul clientului lor, dar și mărturiile a doi condmanați care au vorbit despre condițiile din închisorile românești.
De asemenea, avocații au susținut, în sprijinul clientului lor, că Alexander Adamescu suferă de „tulburare din spectrul autist”, afecțiune care nu poate fi îngrijită în regim de detenție în România.

Decizia instanţei de la Londra: Poate fi extrădat în România

Alexander Adamescu – aflat la Londra şi vizat încă din 2016 de un mandat european de arestare pentru acuzația de mituire a unor judecători la Bucureşti – poate fi extrădat în România în condiţiile în care, pe 20 octombrie 2020, Curtea Supremă a Regatului Unit i-a respins apelul împotriva deciziei de extrădare emisă de West Magistrates Court, în aprilie 2018, potrivit portalului Curţii Supreme de la Londra.

Curtea Supremă a Regatului Unit a menținut decizia instanței inferioare, din aprilie 2018, potrivit căreia Alexander Adamescu poate fi extrădat în România, unde este acuzat de dare de mită.

Acuzaţiile care i se aduc lui Alexander Adamescu

În 26 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu (decedat între timp), a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Adamescu Jr. susţine că este victima unui proces politic

Adamescu s-a apărat în faţa instanţelor britanice susţinând că a fost vânat de DNA din motive politice, la comanda fostului premier, Victor Ponta. El a susţinut că, odată extrădat în România, nu se va putea apăra în faţa sistemului corupt de justiţie de la Bucureşti.
În replică, magistraţii Curţii Supreme de la Londra, lordul judecător Holroyde şi judecătorul Garnham, au realizat o trecere amănunţită în revistă a sistemului juridic, constituţional şi politic din România şi a dosarului familiei Adamescu, informeaz RTV.

Anchetat politic după condamnarea şi decesul tatălui său

: „La fel ca el (judecătorul de fond), am fost frapați de absența oricărei explicații logice sau convingătoare în legătură cu motivul pentru care care apelantul Alexander Adamescu  ar fi fost urmărit penal din motive politice după ce dl. Ponta a părăsit funcţia de prim-ministru şi a continuat să fie anchetat politic după condamnarea şi decesul tatălui său, despre care se susţine că era ţinta principală a domnului Ponta. Nu suntem convinși de susținerea dlui Keith (unul dintre avocaţii lui Adamescu – n.r.) potrivit căreia, chiar și după plecarea lui Ponta din funcția de premier, era inevitabil ca ancheta motivată politic pe care acesta a instigat-o să rezulte în inculparea apelantului”, arată magistraţii englezi. Aici puteţi citi decizia Curţii Supreme de la Londra