Copil condamnat la moarte de medici! Un nou caz sfâșietor în Marea Britanie

Copil condamnat la moarte de medici! Un nou caz sfâșietor în Marea Britanie

Un nou caz de copil condamnat la moarte de sistemul medical de stat din Marea Britanie. Acum este vorba despre o fetiță ce a suferit un atac cerebral.

Medicii britanici refuză să mai trateze o fetiță și opun și transferului acesteia în Italia.

Tafida Raqeeb e internată la King’s College Hospital din Londra după ce a suferit un atac cerebral în luna februarie a acestui an. Testele au arătat că fetița nu este în moarte cerebrală, dar cu toate acestea medicii consideră că nu își va mai reveni niciodată și că ar trebui să fie lăsată să moară. Până acum, copila a avut nevoie de o serie de intervenții chirurgicale complicate.

Medicii s-au adresat tribunalului pentru a obține o hotărâre judecătorească privind deconectarea fetiței de la aparatele care o țin în viață, deoarece părinții ei se opun și vor să o transfere în Italia unde, un spital s-a oferit să preia copila și să o îngrijească, dându-i, astfel, o șansă la viață. Este vorba de spitalul Pediatric Gaslini din Genova (Italia). ”În ultimele 5 luni ni s-a spus în mod repetat că Tafida moare. Cu toate acestea ea a continuat să lupte pentru viața ei. A supraviețuit perioadei critice de la început, atunci când medicii spuneau că va muri. Apoi a supraviețuit celor 3 intervenții chirurgicale și continuă să lupte. Este corect să i se dea o șansă să își revină”,  este apelul disperat lansat de  mama fetiței către medici și autorități, publicat în Daily Mail.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens a  fost lansată o petiție pentru aprobarea transferării fetiței la spitalul din Italia care s-a oferit să o trateze. Până acum 7.000 de persoane au semnat petiția, iar românii sunt invitați să se alăture cauzei.

Cazuri cutremurătoare: alți copii condamnați la moarte de medici

La finele lunii aprilie, având deja aproape doi ani, băiețelul britanic Alfie Evans s-a stins din viață după ce a ajuns să fie deconectat de la aparatele care îl susțineau, în urma unei decizii similare. El a fost spitalizat în decembrie 2016, stabilindu-se că suferea de o boală neurologică degenerativă rară, care nu a fost definitiv diagnosticată şi din cauza căreia nu putea fi ținut în viaţa decât cu ajutorul aparatelor.

În decembrie 2017, Spitalul de Copii ”Alder Hey” a solicitat Curții Supreme din Anglia să dea o decizie care să permită deconectarea bebelușului de la aparate, iar judecătorii au hotărât că Alfie trebuie lăsat să moară. Ca și în cazul Tafidei, s-a refuzat  aprobarea transferului copilului în Italia în ciuda sprijinului manifestat atât de autoritățile din această țară cât și de Papă, care s-au oferit să suporte cheltuielile de transport și tratament. Britancii s-au opus transferului pe motiv că i-ar periclita viața copilului pe care, de altfel, îl condamnaseră deja la moarte.

În urmă cu doi ani, în iulie 2017, a murit, la Londra, Charlie Gard, un bebeluș în vârstă de 11 luni și 24 de zile, după ce a fost deconectat de la aparate. Președintele SUA, Donald Trump, a intervenit personal în favoarea micuțului Charlie, oferind inclusiv ajutor bănesc pentru transferul la o clinică de peste ocean, care însă a fost refuzat de medicii de la GOSH - Great Ormond Street Hospital motivând că acesta ”are dreptul de a muri cu demnitate”, deconectat de la aparate. Cazul a ajuns în trei instanțe britanice și ulterior la CEDO, unde s-a dat același verdict dur: ”sprijină în conținut punctul de vedere al instanțelor britanice și consideră cererea părinților inadmisibilă”.

Astfel de practici ale medicilor britanici nu sunt nicidecum noi. Merită amintit că în 2006, părinţii unui alt copil cu dizabilităţi din Marea Britanie, Mahdi Bacheikh, în vârstă de 19 luni, au câştigat bătălia cu spitalul care dorea să-l deconecteze de la aparate, iar băieţelul a mai trăit până la vârsta de doi ani.

Cazul francez: judecătorii au salvat un pacient

Acum două luni, judecătorii francezi au fost chemați să decidă dacă un pacient aflat în stare vegetativă trebuie sau nu să fie menținut în viață după ce medicii începuseră deconectarea acestuia de la aparate. Magistrații au reușit să îl salveze la limită pe bărbatul care era menținut în viață de aparate de un deceniu, în urma unui accident de circulație. Ei au stabilit că pacientul Vincent Lambert, de 42 de ani, aflat la spitalul din Reims nu poate fi deconectat așa cum doreau medicii.