Încă o epidemie, pe lângă coronavirus... Suntem toți acuzați de „rasism viral”!

Încă o epidemie, pe lângă coronavirus... Suntem toți acuzați de „rasism viral”!

Ei bine, epidemia cu care China a cadorisit lumea dezvăluie „stereotipuri rasiste” latente ale europenilor față de asiatici

În paralel cu epidemia izbucnită în China – și nu venită de pe Marte, e bine de precizat – la pachet au venit și alte aspecte, denumite pe rețelele sociale „rasism anti-asiatic”, în creștere de la debutul pacostei virale asiatice.

Luni, hashtagul #JeNeSuisPasUnVirus a fost lansat pe social media pentru a denunța, în deplină corectitudine politică, noul „rasism anti-asiatic”. Retransmis de realizatoarea, actrița și „afro-feminista” Amandine Gay (Franța) un mesaj postat pe Twitter denunță „rasismul anti-asiatic”.

Mesajul a fost scris de-o manieră anonimă pentru că persoana aflată la originea lui, o femeie de origine coreeană, se teme de „hărțuire”.

„Criza sanitară provocată de coronavirus antrenează în siajul ei eliberarea de cuvinte rasiste în media și pe rețelele sociale”, se arată în acest mesaj, citat de HuffPost.

Contactată de jurnaliști, sub protecția anonimatului „J”, cum va fi în continuare numită femeia în cauză, a explicat că a scris acest mesaj pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu „rasismul lipsit de inhibiții care are loc în acest moment”.

Foarte rapid, mesajul a circulat pe rețelele sociale. Dacă „J” nu a fost, direct, ținta unor atacuri, insulte sau atitudini rasiste în legătură cu mediatizarea epidemiei cu coronavirusul 2019-nCov, ea a constatat, totuși, un soi de „paranoia” pe care a dobândit-o.

„Am observat că, mai nou, sunt atentă să nu tușesc. Sâmbătă, când am ieșit dintr-un bar (sic), mi-era teamă că oamenii se uită la mine ciudat și să îndepărtează de mine pentru că sunt asiatică”.

„J” folosește termenul „asiatichetat” pentru a arăta „amalgamul” în care sunt aruncați chinezii și toți asiaticii, de la debutul epidemiei. Incitare la ură anti-asiatică

Mai Lam Nguyen-Conan, specialistă în chestiuni interculturale, care trăiește în Paris, a constatat confuzia pe care o fac europenii între chinezi și toți asiaticii.

Evident, nici ea nu a fost ținta unor remarci violente, inclusiv de la începutul epidemiei, dar a remarcat că „în condițiile în care sunt mulți turiști chinezi la Paris, deseori sunt confundată cu o chinezoaică și mi se adresează în engleză”. Curat rasism!

Mai Lam Nguyen-Conan este de origine vietnameză. Cu alte cuvinte, având trăsături asiatice, ea ar fi băgată în aceeași oală cu chinezii. Un „stereotip”.

Pentru Grace Ly, actriță franco-chineză și co-animatoare a podcast-ului „Kiffe ta race” , nepriceperea europenilor în a ghici care-i chinez și care nu-i este, nici mai mult nici mai puțin, „incitare la ură anti-asiatică”.

„Presa poate contribui la aceste discriminări , hrănind un imaginar colectiv”, estimează Grace Ly.

În opinia ei, imaginea Chinei este deja negativă în Franța iar epidemia (deși exportată de China) „va contribui” la această tendință.

„Este ideea că, acolo, ei sunt niște barbari care nu știu să-și gestioneze crizele sanitare”, a adăugat ea.

E drept că virusul chinez a trecut granițele țării, oricât s-a străduit Partidul Comunist Chinez să-i bage mințile-n cap și să nu defecteze, iar epidemia se răspândește precum pârjolul. Dar acestea par a fi amănunte pentru doamna Ly.

„Alertă galbenă” sau „pericol galben” se cheamă rasism

Alt exemplu: duminică, cotidianul regional Courrier Picard titra pe prima pagină: „Alertă galbenă” dar publica și un editorial sub titlul „Pericolul galben”. Atât le-a trebuit jurnaliștilor de la Courrier Picard!

În secunda doi au fost criticați și etichetați drept „rasiști”. Până acolo încât cotidianul a fost nevoit să ceară scuze „tuturor celor care au fost șocați”.

„Pericolul galben”, în ochii criticilor, evocă în mod direct un concept dezvoltat la sfârșitul secolului XIX și care viza alertarea cu privire la pericolul de a vedea cum populațiile asiatice vor guverna lumea.

Dar „clișeele, confuziile și discriminările sunt exponențiale” de câteva zile, insistă Grace Ly.

Chinezii sunt ironizați pe social-media, denunță Ly : „ mănâncă lilieci, șerpi, în general scârboșenii, sunt nespălați, incapabili să-și gestioneze problemele sanitare”, și alte asemenea.

Până și expresia „atenție la virusul chinez” este considerată „stereotipă”.

Nemaivorbind de comentarii precum: „nu mă miră deloc că acest virus vine din China, stau prost cu igiena acolo”.

„Cel mai rău virus este rasismul sistemic”, concluzionează Grace Ly.

Pentru „J”, epidemia de coronavirus este doar „un indicator al rasismului deja prezent”. „A fost suficientă această criză ca el să iasă la lumină, rasismul există dar nu este evaluat la adevărata lui măsură”, a adăugat femeia.

Huawei nu e virus

Între timp, Marea Britanie și-a dat acordul pentru implementarea „limitată” a gigantului telecom chinez Huawei în dezvoltarea rețelei 5G în Regat.

În contextul în care Donald Trump le-a cerut răspicat europenilor să nu deschidă ușa celor de la Huawei, invocând acuzații de spionaj, în condițiile în care Huawei este în legătură cu guvernul de la Beijing, și avertizând recent că va reevalua cooperarea cu aliații SUA care folosesc echipamentele Huawei.

Ne puteți urmări și pe Google News