Evenimentul Zilei > Justitie > Debut cu amânare în procesul fostului patron al CFR Cluj. Arpad Paszkani acuzat că a scos peste 10 milioane de euro din club
Debut cu amânare în procesul fostului patron al CFR Cluj. Arpad Paszkani acuzat că a scos peste 10 milioane de euro din club

Debut cu amânare în procesul fostului patron al CFR Cluj. Arpad Paszkani acuzat că a scos peste 10 milioane de euro din club

Procesul fostului patron al clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, și al președintelui grupării, Iuliu Mureșan, a început cu o amânare a instanței. Cei doi au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în urmă cu opt ani. Dosarul a ajuns abia acum pe masa judecătorilor în camera preliminară. Primul termen s-a încheiat cu o nouă amânare, dat fiind că judecătorul s-a recuzat pe motiv de incompatibilitate.

Primul termen al procesului a fost fixat pentru 11 august, însă magistrații Curții de Apel Cluj au admis cererea de abținere formulată de către judecătoarea Teodora Loredana Ivaşcu. Aceasta a arătat că se află într-o situație de incompatibilitate, astfel că dosarul a fost retrimis pentru o nouă repartizare aleatorie. Incompatibilitate se referă la situația în care există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată. Drept urmare, acest proces a mai primit o amânare.

Ancheta în cazul lui Arpad Paszkany a fost finalizată de procurorii DIICOT încă din anul 2016. El este acuzat, împreună cu Iuliu Mureșan, de constituirea unui grup infracțional organzat. Ancheta îi mai vizează pe cumnatul lui Paszkany, Karoly Szekernyes, iar persoane responsabile civilmente sunt clubul CFR Cluj și societatea Transilvania Construcții SA, alături de reprezentanții acesteia, Mircea și Gabriela Timofte.

Potrivit unui comunicat transmis de procurori, la 7 iunie 2016, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor Arpad Paszkany, la acea dată acţionar majoritar la Clubul CFR 1907 Cluj, şi a lui Iuliu Mureșan, fostul preşedinte grupării, pentru mai multe infracțiuni. Este vorba de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Arpad Paszkany a scos bani din club

Conform sursei citate, în perioada 2008 – 2013, din patriomoniul societății Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, care deține clubul de fotbal, a fost retrasă suma de 10 milioane de euro. Administratorul clubului era, la vremea respectivă Iuliu Mureșan, iar banii ar fi ajuns la patronul Paszkani. În acest scop, pentru transferul banilor, au fost folosite, mai multe firme off-shore din Cipru şi din Seichelles controlate de Arpad Paszkani.

Procurorii au stabilit că firmele cu pricina ar fi prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv fictive ori care au executat așa zise datorii ale clubului. Banii scoși din club proveneau din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League, oferite de UEFA.

Mai mult, procurorii au arătat că membrii grupului au evidenţiat în actele contabile ale ale SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA cheltuieli ori operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de aproximativ 10 milioane de euro, conform BZC.ro.