Editura Evenimentul si Capital

De unde provin NEUTRINII cu energii EXTREME? De vină ar fi găurile negre SUPERMASIVE!

Autor: | | 6 Comentarii | 711 Vizualizari

Neutrinii sunt particulele cele mai misterioase din cadrul Modelului Standard al Particulelor Elementare.

Cei cu energii extrem de mari, măsuraţi recent de către experimentul IceCube de la Polul Sud, pun cercetătorilor o serie de întrebări legate de mecanismul în urmă cărora au luat naştere. Noi măsurători de raze X efectuate de trei sateliţi de la NASA ar putea explică originea acestor neutrini: gaură neagră supermasiva din centrul Galaxiei noastre ar fi „de vină”. Neutrinii sunt particule neutre din punct de vedere electric, cu masă foarte mică, şi care se prezintă sub trei forme diverse: neutrinii electronici, cei muonici şi, în final, cei tauonici. La ora actuală nu cunoaştem încă masă acestor neutrini – ştim însă că au o masă datorită fenomenului numit „oscilaţia neutrinilor” care se poate produce doar atunci când particulele au o masă. Neutrinii interacţionează extrem de slab cu restul particulelor, ceea ce face că studiul lor să fie dificil.

Aceste particule reuşesc să străbată detectoarele cercetătorilor fără să lase urme; ba mai mult, majoritatea străbat întreagă planetă şi chiar şi galaxia fără să interacţioneze cu materia pe care o întâlnesc. Foarte puţini sunt „capturaţi” lăsând urme măsurabile. Din acest motiv au fost puse la punct în laboratoarele subterane dar şi în apele marilor sau în gheaţă de la Polul Sud detectoare cu volume foarte mari – tocmai pentru a mari şansă noastră de a măsură câţiva dintre aceşti misterioşi neutrini.

Unul dintre experimentele recente care măsoară neutrinii veniţi din spaţiu este IceCube instalat la Polul Sud, experiment care şi-a început activitatea în anul 2010. Mii de detectoare instalate în gheaţă de la Polul Sud măsoară semnalele lăsate de neutrini în urmă interacţiunii cu nucleele atomilor care compun gheaţă. Evident, foarte puţini din miliardele de miliarde de neutrini interacţionează cu materia, totuşi, IceCube a reuşit să stabilească noi recorduri în măsurarea acestor particule misterioase. Au fost astfel observaţi 36 de neutrini cu energii extrem de mari, mult mai mari decât fuseseră măsurate înainte de intrarea în funcţiune a experimentului.

Ce origine au aceşti neutrini? Nu pot proveni din Soare – sursă cea mai bogată în neutrini din apropierea noastră – întrucât au energii mult mai mari decât cele permise de procesele nucleare în urmă cărora neutrinii se nasc în Soare. Desigur vin din afară Sistemului Solar!

Originea acestor neutrini a rămas un mister până de curând. La ora actuală noi observaţii realizate de NASA, cu ajutorul a trei sateliţi care măsoare raze X (fotoni cu energia de mii de ori mai mare decât fotonii luminii vizibile): Chandra X-ray Observatory; Swift gamma-ray mission şi NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), au găsit, se pare, răspunsul: neutrinii cu energii extreme provin de la gaură neagră, Sagittarius A*, supermasiva din centrul galaxiei noastre. Această monstruoasă gaură neagră are o masă de circa 4 milioane de ori masă Soarelui. Orice stea sau alt obiect cosmic care se apropie prea mult de gaură neagră, depăşind aşa-numitul orizont al găurii negre, este „înghiţit”.

Viorica Dancila, GAFA de zile mari! Greseala COLOSALA de gramatica a premierului. Toti si-au dat COATE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Clubul de ştiinţă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI