De ce trebuie să plătească românii mai mult la energia electrică. Rolul pe care l-au avut băieții deștepți și contractele cu statul
- Nicolae Comănescu
- 7 septembrie 2021, 13:51
Un specialist în energie electrică a vorbit despre explozia prețurilor care a creat deja haos printre consumatorii români. Care sunt explicațiile pentru aceste majorări.
Silvia Vlăsceanu, director general executiv al Asociaţiei producătorilor de energie electrică - HENRO, a explicat ce a provocat explozia prețurilor la energie. Lipsa unor decizii concrete, timp de 20 de ani a dus la acutizarea problemei energiei, după cum a afirmat Vlăsceanu.
„Vorbim despre proiecte în energie şi despre aceleaşi proiecte de foarte mult timp. Sunt unele proiecte pe care le-am învăţat în facultate şi nici acum nu există ca atare. Este un domeniu în care de la discuţiile între specialişti, autorităţi şi până la punerea în aplicare, trec ani, decenii chiar. Nu ştiam de ieri care va fi viitorul cărbunelui.
„Ne mirăm că preţul energiei electrice a crescut foarte mult”
Ştiam asta chiar înainte de a adera la Uniunea Europeană care va fi trendul şi încotro se îndreaptă Europa... Vorbim despre scoaterea cărbunelui din mixul energetic de parcă acum am aflat şi pentru deciziile care nu s-au luat în urmă cu 20 de ani plătim preţul la propriu, astăzi. Ne mirăm că preţul energiei electrice a crescut foarte mult şi ne uităm doar pe pe pieţele pe termen scurt, în principal - Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU)”, a explicat Silvia Vlăsceanu.
Care a mai afirmat că „băieţi deştepţi” din energie nu ar trebui puși la zid, în condiţiile în care contractele încheiate de aceştia au fost legale. De discutat este modul în care acestea au fost aplicate.
Din punctul meu de vedere, au fost legale
„E foarte bine că sunt băieţi deştepţi în România şi chiar nu ştiu de ce îi stigmatizăm... Până la urmă, care sunt băieţii deştepţi din energie: cei care vând sau cei care cumpără? Am introdus un termen care văd că presa l-a preluat. Să nu vorbim despre băieţii deştepţi. Eu merg pe ideea că trebuie să fim toţi deştepţi. Să eliminăm modul în care s-au încheiat anumite contracte.
Din punctul meu de vedere, au fost legale. Cum s-au pus în aplicare ulterior şi s-au prelungit, aici e discutabil. Iniţial, contractele au fost legale şi nu pe legalitate s-a pus problema”, a mai spus Silvia Vlăsceanu.