De ce s-au fâsâit rachetele lui Putin

De ce s-au fâsâit rachetele lui Putin

Incidente care au implicat rachete balistice și de croazieră au dat fiori reci opiniei publice internaționale

Rusia a organizat săptămâna trecută exercițiul militar Grom-2019 pentru a testa starea de pregătire a structurii sale de comandă militară și eficiența cu care sunt executate ordinele.

În schimb, aceste exerciții, supravegheate de președintele Vladimir Putin, au ridicat mai multe întrebări (decât răspunsuri)  în urma a două rapoarte ale incidentelor care au implicat rachete balistice și rachete de croazieră.

În primul rând, un submarin cu propulsie nucleară a tras doar o rachetă balistică într-o zonă de testare, în loc de cele două anunțate de armată, a relatat luni ziarul Vedomosti.

Ne puteți urmări și pe Google News

În al doilea rând, o fregată și o corvetă au avut dificultăți să lanseze rachete de croazieră Kalibr, mult lăudate de armata lui Putin.

O sursă apropiată de serviciile de securitate ruse a declarat că exercițiile au testat noi sisteme menite să reducă timpul de pregătire al lansării rachvetelor Kalibr, de la trei ore la 15 minute.

„Rachetele au zburat în cele din urmă, dar nu la prima încercare și numai după ce au fost activate sistemele de lansare de urgență", a declarat sursa , citată de RBC.

O altă sursă apropiată de Statul Major a spus că rachetele Kalibr au fost lansate numai după două și trei tentative. Ministerul rus al Apărării a dezmințit aceste informațiile potrivit cărora evenimente neprevăzute au avut loc în timpul exercițiilor și a declarat că totul a decurs conform planului.

Expertul militar Dmitri Stefanovici a evidenția faptul că a doua rachetă R-29R nu a putut fi trasă de pe submarinul în cauză și a rămas blocată în lansator.

„Ar fi putut avea o problemă tehnică, deoarece aceste rachete, dar și submarinul, sunt vechi”, a declarat Stefanovici pentru Moscow Times.

R-29R este o rachetă din epoca sovietică care a fost dislocată pentru prima dată în 1977.

Submarinul nuclear din clasa Delta III, Riazan, care a lansat racheta balistică, a fost pus în funcțiune în 1982.

Exercițiile a Grom au durat trei zile și au implicat cinci submarine, peste 100 de aeronave, 200 de lansatoare de rachete și 12.000 de trupe rusești.

Exercițiile au avut loc într-un moment în care Putin a avertizat despre o cursă a înarmărilor impulsionată de sfârșitul Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF) din 1987, acuzând SUA de ruperea lui.

Washingtonul a respins acuzațiile și a denunțat că Rusia și-a încălcat angajamentele de control al acestor arme.