De ce răcesc copiii mai des. Pandemia le-a slăbit imunitatea. „Este ceva îngrijorător”

De ce răcesc copiii mai des. Pandemia le-a slăbit imunitatea. „Este ceva îngrijorător” Sursă Pixabay

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford a declarat că tinerii răcesc din ce în ce mai des din cauza sistemului imunitar slăbit. Copiii care au fost foarte protejați în pandemie se confruntă cu o serie de probleme de sănătate.

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford a declarat că sistemul imunitar al copiilor poate fi mai slăbit din cauza pandemiei. Din ce în ce mai mulți tineri răcesc și ajung la spital, iar motivul este protecția excesivă din perioada COVID-19.

„Valul de viroze în România ţine în primul rând de sezonalitatea bolilor respiratorii pe care în primul rând copiii le contractează, le aduc şi acasă de la şcoală şi aşa mai departe. Este ceva îngrijorător dar nu cred că este ceva neobişnuit, aceste virusuri au o sezonalitate.

Sunt două lucruri care intervin referitor la COVID şi la sistemul nostru imunitar post COVID.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este sindromul de COVID lung, care practic reprezintă acele sechele care au rămas în organismul nostru după o infecţie COVID, care pot fi şi o slăbire a sistemului imunitar generală. În acelaşi timp, există şi sindromul acesta post pandemic ca să spunem, acest lucru este în primul rând valabil la cei tineri, tocmai pentru că expunerea la anumiţi agenţi infecţioşi care nu ar fi cauzat probleme în mod normal unui tânăr, în perioada de dezvoltare şi practic organismul şi sistemul imunitar s-au putut antrena împotriva unui agent care în mod normal nu este infecţios acum vedem că această protecţie sporită pe care am implementat-o în primul rând copiilor le cauzează această cumva slăbire imunitară, tocmai pentru că nu au fost expuşi acestor agenţi infecţioşi în fereastra în care de regulă are loc expunerea”, a declarat Ştefan Dascălu.

De ce răcesc oamenii mai des

El a mai declarat că oamenii se îmbolnăvesc mai des din cauza restricţiilor din timpul pandemiei. Organismul tinerilor este mai slăbit ca înainte.

Sursa foto: dreamstime

„Este un cumul de factori extrem de complecşi aici despre cum răspundem noi acumm, post pandemie, şi în acelaşi timp ne gândim că toate virusurile respiratorii, inclusiv gripa, care practic au fost ţinute sub control de aceleaşi măsuri restrictive împotriva COVID 19, purtatul măştii, spălatul pe mâini, toate lucrurile acestea au influenţat şi dinamica altor boli infecţioase.

Iar acum practic ceea ce avem este o populaţie, ca să spunem mai susceptibilă pentru că nu am intrat în contact permanent cu ele sau cel puţin nu la acelaşi nivel şi din această cauză putem vedea acum mai multe cazuri, nu neapărat mai severe şi trebuie precizat şi faptul că nu este neapărat un lucru rău, sau că măsurile acestea nu trebuiau implementate, din contră. Trebuie să existe o relaxare aşa individuală, progresivă, nu să renunţăm cu totul la orice măsură de igienă sau protecţie sanitară împotriva acestor virusuri ci încet încet să ne aclimatizăm cu situaţia de la momentul de faţă”, a explicat cercetătorul.

Siropurile de tuse luate în exces

Cercetătorul a mai declarat că mulți părinți cumpără siropuri de tuse pentru copii fără să aibă o problemă gravă. El consideră că sistemul imunitar trebuie antrenat și că medicamentele luate în exces pot duce la afecțiuni dificile.

„Nu este un lucru bun în niciun caz, orice substanţă străină care intră în organismul nostru poate avea efecte secundare adverse şi poate fi nocivă, în niciun caz medicaţia aceasta, chiar dacă nu este cu prescripţie medicală nu trebuie exagerată şi nu trebuie dată aşa de capul nostru, pentru căm în primul rând, la copii, sistemul lor imunitar este plastic, şi aici vorbim de un copil sănătos, sau de obicei sănătos, nu ne referim la cazurile triste în care există complicaţii imunitare sau există alte afecţiuni, dar în general copiii sunt expuşi la agenţii infecţioşi, da, se îmbolnăvesc, dar nu trebuie să ne îngrijoreze foarte mult acest lucru pentru că este parte din viaţă şi aceste lucruri antrenează sistemul imunitar al copiilor, în niciun caz nu trebuie izolaţi copiii într-o bulă de plastic şi administrat sirop în continuu sau pastile pentru a preveni orice formă de infecţie respiratorie.

Una la mână, nu funcţionează şi doi la mână, pot crea complicaţii foarte grave. În niciun caz nu trebuie să exagerăm cu aceste lucruri. Da, este bine să ne asigurăm că aceşti copii au o alimentaţie corectă, fac sport, cu suplimente alimentare doar în contextul în care le este recomandat de un medic pentru că în primul rând copiii, fiind în fază de dezvoltare, îşi obţin aceste resurse minerale sau de vitamine din alimentaţie, nu cred că trebuie exagerate aceste lucruri, în niciun caz”, a explicat pentru News.ro Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Oxford.