De ce Planul Barbarossa l-a ruinat pe Hitler?

De ce Planul Barbarossa l-a ruinat pe Hitler?

De ce Planul Barbarossa l-a ruinat pe Hitler? Paradoxal, victorios pe toate fronturile, mai puțin în Anglia, Hitler s-a lansat fără calcul simplu în aventura fatală

De ce Planul Barbarossa l-a ruinat pe Hitler? Paradoxal, victorios pe toate fronturile, mai puțin în Anglia, Hitler s-a lansat fără calcul simplu în aventura fatală.

Intrarea Germaniei în război a fost, de fapt, primul semn al prăbuşirii lui Hitler. În ciuda succeselor militare ale anilor 1939-1941, Hitler și conducerea militară a Germaniei nu au evaluat adevăratul potenţial militar şi uman al unor state coloniale, respectiv totalitare, precum Marea Britanie și Uniunea Sovietică.

O altă problemă a fost aceea a inconsecvenţei aliaţilor, Japonia şi Italia, preocupate de propriile cuceriri mai mult decât funcţionarea Axei, alianţa în care s-au implicat.

Planul Barbarossa s-a vrut un Blitzkrieg de maxim 8 săptămâni

Hitler a dat semnalul Operațiunii Barbarossa, care prevedea invadarea Uniunii Sovietice printr-o campanie rapidă, înainte de venirea iernii. Invazia a început la 22 iunie 1941, după ce Hitler a trebuit să-şi ajute aliatul, pe Mussolini, în Grecia şi Serbia.

Hitler a primit o nouă lovitură , la 7 decembrie 1941, când japonezii au atacat Pearl Harbour, sediul flotei americane a Pacificului, fapt ce a determinat la intrarea în război a Statelor Unite ale Americii, care deciseseră anterior să nu se implice în războiul mondial.

Naziștii au avansat rapid, ucigând și luând prizonieri milioane de soldați sovietici. Din aceste considerente, experții militari ai lui Hitler se așteptau la cel mult opt săptămâni de război.

Planul Barbarossa

sursă: arhivă

Planul și iluzia „victoriei finale”

Hitler a rămas convins că victoria finală era posibilă, chiar după marea încleştare de la Stalingrad (1942-1943) şi după dezastrul de la Kursk-Orel, când armata germană se afla în defensivă.

Naziștii, ghidaţi ideologic de Alfred Rosenberg, Gauleiter al teritorilor ocupate din Răsărit, îi socoteau pe slavi "suboameni" și de aceea aceștia din urmă au devenit o țintă a genocidului etnic.

Acest concept al inferiorității slave a fost, de asemenea, motivul care a făcut ca Hitler să nu accepte în armata germană până în 1944 (când războiul era practic pierdut de Germania), mulți ruși care doreau să lupte împotriva regimului stalinist.

Un inamic pe care Hitler l-a subestimat deși și el își dusese războiul ideologic, a fost propaganda comunistă. Deși o înfiera mereu, încă din anii 20, Hitler nu a înțeles ce îi motiva pe sovietici să lupte din greu.

Practic, ideologia comunistă miza pe apărarea pământului, invadatorul era distrugătorul. Ori, niciodată, în Est, ideologii lui Hitler n-au reușit, nici măcar în Ucraina să impună ideea că germanii veneau ca un popor civilizator, fapt care era pilon al propagandei naziste. Ucrainenii aleseseră frica de Hitler în locul fricii față de Stalin.

Sursa foto:Historia

Operațiunea Barbarossa: Un Rezumat Succint

Operațiunea Barbarossa, lansată pe 22 iunie 1941, reprezintă unul dintre cele mai mari și semnificative teatre de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a marcat începutul conflictului militar între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, cu repercusiuni vaste atât pentru Europa, cât și pentru istoria mondială.

Această operațiune a avut câteva faze distincte, începând cu intențiile germanilor de a cuceri teritorii vaste în est și de a zdrobi puterea sovietică.

Pregătirile pentru acest atac au implicat ambele părți, cu Germania mobilizând o forță militară masivă, în timp ce Uniunea Sovietică încerca să se pregătească pentru un posibil conflict, deși a fost surprinsă de dimensiunea și rapiditatea atacului german​​.

Eșecul Operațiunii Barbarossa s-a datorat în parte subestimării potențialului sovietic de către germani, greșelilor în planificarea logistică și condițiilor meteorologice nefavorabile, care au împiedicat avansul german în teritoriile sovietice​​.

Operațiunea Barbarossa a fost nu doar o campanie militară, ci și un capitol întunecat al istoriei, implicând atrocități de război și suferințe umane imense.

Acest episod istoric a influențat decisiv cursul celui de-al Doilea Război Mondial și a avut implicații de lungă durată pentru ambele națiuni implicate, precum și pentru întregul continent european.

Ne puteți urmări și pe Google News