Cele mai multe dintre decesele cauzate de efectele Covid-19 sunt strâns legate de alte, multe, comorbidități, diabetul ocupând însă cea mai mare parte a acestei avanscene morbide. Numărul victimelor în România se apropie de 100, ultimele două decese, înregistrate astăzi, evidențiind – cum altfel? – faptul că personale respective suferiseră și de diabet.

Dar care sunt resorturile intime ale acestei legături fatale dintre Covid-19 și diabet? Pentru explicații avizate îi dăm cuvântul Mihaelei Andreescu, medic hematolog la Spitalul Colentina din București:

„Mecanismul este simplu. Imunosupresia (n.m – diminuare a imunității organismului după iradiere, microbiene, toxine etc.) dată de diabet slăbește la rândul lui organismul, în sensul că-l lasă descoperit în fața unor viruși precum Sars-Cov-2. Bine, orice boală din gama cancerelor/leucemiilor, nu doar diabetul, sunt legate indestructibil de această slăbiciune, de această scădere a imunității”.

Primul atac: miocardita

Dar asta nu este totul: „Diabetul, de cele mai multe ori, se însoțește și cu afecțiunile cardiovasculare. Și cum primul atac al virusului se concretizează într-o miocardită, lucrurile se complică grav și evoluează rapid. Diabetul, plus afecțiunea cardiovasculară șubrezesc organismul. Când se mai suprapune și acest virus, șansele de supraviețuire se reduc considerabil. Mai ales la pacienții în vârstă”, a încheiat Dr Mihaela Andreescu.

Ce-ar trebui să facă românii care suferă de diabet pentru a preveni aceste complicații grave?

Forumul Român de Diabet a emis câteva recomandări în acest sens, măsuri preventive, bineînțeles.

Le menționez în continuare: testarea glicemiei în mod regulat; practicarea activităților fizice zilnic; o bună hidratare și asigurarea stocurilor necesare de medicamente (în special insulină) și consumabile pentru testarea nivelului de glucoză în sânge.