Autoritățile explică asta prin faptul că tot mai mulți oameni aleg să susțină examenul pentru obținerea unui carnet de conducere în alte orașe din Moldova. Așa s-a ajuns ca, în Iași, rata de promovabilitate să fie undeva între 30 și 37% în ultimii doi ani, asta în timp ce în alte centre de examinare din România rata depășește constant 50%.

Dacă unii ieșeni afirmă că în Copou este foarte dificil să obții carnetul de conducere, alții se plâng de traficul aglomerat din oraș. Totuși, reprezentanții școlilor de șoferi pun totul pe seama problemelor instituționale mai degrabă decât pe slaba pregătire a candidaților.

„De ce în Iași iau examenul doar 30% dintre candidați?! Dacă facem o comparație cu alte centre, cum ar fi București, Cluj, Brașov, Sibiu sau Constanta, această rată este foarte mică. Este asta din cauză că elevii/ candidații ar fi slab pregătiți sau e din alte motive?! La Suceava, de exemplu, planificarea la traseu se face mult mai repede decât la Iași. Tot acolo, scoți numere roșii pe loc, în timp ce în Iași ești programat după 10 zile! Sunt foarte multe cazuri de persoane care au preferat să meargă la Vaslui, Botoșani sau la Suceava pentru a da acest examen. Cunosc cazul unei persoane care a picat de două ori examenul la Iași, apoi și-a făcut mutație și a promovat din prima în Suceava. Cred că este o problemă de management. Dacă e să facem un exercițiu, am putea duce examinătorii din Iași la Bacău, iar pe cei de acolo să îi aducem aici, pentru a vedea care va fi rata de promovabilitate! Cred că o altă soluție ar fi ca elevul să dea examenul cu instructorul auto alături, iar examinatorul să stea pe bancheta din spate, pentru a reduce din emoțiile și stresul resimțite de elev”, afirmă Radu Scoban, reprezentantul unei școli de șoferi, citat de bzi.ro.

Datele statistice ale Direcției Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DPCIV) arată că, în primele șase luni ale anului, 14.710 ieseni au dat examenul pentru obținerea unui permis de conducere. Dintre aceștia, doar 4.468 au promovat, adică numai 30% dintre doritorii de permise auto au reușit să le și obțină.