Evenimentul Zilei > Politica > De ce este inutilă funcția de vicepremier. „Un politruc căruia trebuie să i se dea o consolare”
De ce este inutilă funcția de vicepremier. „Un politruc căruia trebuie să i se dea o consolare”

De ce este inutilă funcția de vicepremier. „Un politruc căruia trebuie să i se dea o consolare”

Negocierile pentru formarea majorității au ajuns și la subiectul vicepremieri, funcții care au mai mult un rol decorativ, dar pompos.
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a vorbit, într-o postare pe contul de Facebook despre „găselnița” cu trei vicepremieri, care ar putea face parte din noul Guvern. El este de părere că funcția de vicepremier este una pompoasă, cu rol decorativ, care îl consolează pe cel care o deține.
„Văd că lucrurile încep să se focalizeze pe posturile de vicepremier. Să vă explic care e, de fapt, povestea cu vicepremierii.
Sunt trei scenarii:
1) vicepremier e o persoană, adesea un politruc, căreia trebuie să i se dea o consolare. Fără competențe tehnice certe, adesea cu ambiții mai mari decât îi poate duce creierul, respectivul mai mult încurcă miniștrii, reușind cel mult să bruieze fluxul decizional. Apar conflicte cu miniștrii, vicepremierul reorientându-se repede înspre „efecte de anunț”: vom face aia, vom da bani acolo, vom drege aialaltă. Doar că nu are buget, nu are pârghii decizionale și atunci încearcă alianțe cu anumiți miniștri în detrimentul altora. În final iese o cacofonie. De evitat”, a scris Funeriu.
„Adesea reprezintă partidul minoritar în coaliție”
Apoi, a continuat să explice:
„2) Vicepremierul e o persoană respectată politic, cu competențe în domeniile coordonate. Adesea reprezintă partidul minoritar în coaliție. A fost cazul lui Markó Béla, un om de mare calitate și profunzime, care mi-a fost vicepremier. M-am înțeles perfect cu el, diferențele le tratam cu seriozitate. A fost de mare ajutor când mă susținea. Are mari merite în tecerea Legii 1/2011. Prezența unor vicepremieri respectați politic și cu foarte bune competențe tehnice, care conduc și un minister de linie, e o soluție viabilă, chiar utilă, atâta timp cât premierul are o mai mare greutate politică decât ei: chemat să arbitreze când sunt divergențe, trebuie să aibă autoritatea să o și facă. E o soluție bună când e nevoie de reforme mari.
3) Vicepremierii sunt liderii partidelor care compun alianța. Este, în opinia mea, o autostradă înspre haos. Premierul va fi permanent înghesuit între cererile găștilor din parlament, al căror avocat devine, inevitabil, vicepremierul șef de partid. Certuri zilnice, soluții luate la cel mai mic numitor comun, un premier de paie „nu faci cum vrem noi, zbori”. Eu nu vreau să avem premier un dăncil sub perfuzie de la trei dragni”, a scris Funeriu.