De ce devin dependenti oamenii de cafea si tigara

De ce devin dependenti oamenii de cafea si tigara

O posibila explicatie ar fi ca cele doua produse cresc rezistenta la durere.

Cafeaua se combina bine cu tigara, desi, in cantitati mari, ambele sunt nocive pentru sanatate.

Impreuna cresc rezistenta organismului la durere, aspect demonstrat de cercetatorii romani de la Institutul de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, impreuna cu o echipa de cercetatori de la Institutul de Neurostiinta din Copenhaga (Danemarca).

Asa s-ar putea explica si dependenta puternica pe care cele doua produse o creeaza oamenilor, precum si rezistenta la stres pe care o confera, pe moment, organismului.

Probe de foc: aerul conditionat si apa rece

Cercetatorii au demonstrat pe un grup de tineri consumatori, dependenti moderat de nicotina si cafeina, ca pragul de rezistenta la durere se dubleaza, atat in cazul barbatilor, cat si in cel al femeilor, atunci cand cafeaua se combina cu tigara.

Subiectii, studenti sanatosi, cu varste intre 19 si 23 de ani, au fost pusi sa stea intr-o camera cu aer conditionat, la 21 de grade C, timp de 15 minute, astfel incat sa se obtina o temperatura standard a pielii.

De asemenea, fiecare participant a fost rugat sa introduca mana „nondominanta” (mana stanga sau mana dreapta) in apa rece, la o temperatura de 3 grade C. Dupa un minut mana a fost scoasa si uscata cu un prosop. Potrivit cercetatorilor, acestia consumau, in mod obisnuit, 100-250 de miligrame de cafea.

Fiecare participant a fost supus la patru investigatii diferite. Intai li s-a cerut sa se abtina de la fumat si sa nu bea nimic altceva decat apa in dimineata de dinaintea investigatiilor (ca sa nu fie tentati sa fumeze, participantilor li s-a spus ca li se vor cere mostre de saliva pentru verificare), apoi li s-a facut primul test, care presupunea rezistenta la temperaturi scazute.

Fumatul a fost permis 15 minute Urmatorul test a fost facut dupa ce participantilor li s-a permis sa fumeze, sa bea cafea sau sa le combine. Fumatul a fost permis 15 minute, iar consumul de cafea s-a facut cu 45 de minute inainte de test. Consumul de cafea a sporit efectul analgezic al fumatului, au constatat cercetatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News