De ce au intrat americanii în panică: uraganul Ida seamănă îngrijorător de mult cu devastatorul Katrina. În plus, lovesc exact în aceeași zi
- Stere Gaci
- 29 august 2021, 21:08
Ida a devenit deja, conform experților, un uragan de categoria a patra și se așteaptă să lovească astăzi coasta Louisianei cu o forță devastatoare.
Ida arată în mod straniu ca o repetare periculoasă a uraganului Katrina din 2005. Există, însă, câteva amânunte, care ar putea face ca Ida să fie mai urâtă în anumite privințe, dar nu la fel de oribilă ca efecte.
Direcția și dimensiunea uraganului sunt diferite
Se estimează că Ida va ateriza la aceeași dată , 29 august, ca și Katrina acum 16 ani, lovind Louisiana cu aproximativ aceeași viteză a vântului. direcția și dimensiunea uraganului sunt, însă, diferite, spun experții.
"Acest uragan are potențialul de a fi mai degrabă un dezastru natural, în timp ce marea problemă cu uraganul Katrina a fost provocată mai degrabă de om" din cauza faptului că sitemul de diguri a cedat, a declarat Brian McNoldy, un expert în studierea uraganelor de la Universitatea din Miami. Acum 16 ani, Katrinei a provocat 1.833 de decese și daune de aproximativ 176 miliarde de dolari, Ida nu se va apropia de asemenea cifre, spun specialiștii
Diferențele dintre Ida și Katrina
Ida va lovi aceeași regiune, dar pe o direcție ușor diferită. Specialiștii cred că New Orleans va fi într-u pericol mai mare decît acum 16 ani, când orașul a fost mai devastat de cedarea digului decât de valul furtunii.
„Unghiul Ida este potențial și mai rău”, spune McNoldy. Deoarece este mai mic, „nu va crea la fel de ușor o uriașă furtună ... dar unghiul în care vine, cred că este mai propice pentru a împinge apa din lac spre zonele locuite [Lacul Pontchartrain]”.
Traiectoria Idei nu numai că pune în pericol New Orleans mai mult decât în 2005, dar vizează și Baton Rouge și zonele industriale cruciale, a spus meteorologul Jeff Masters. Acesta a preconizat că Ida va trece prin „cel mai rău loc pe care se poate deplasa un uragan”.
„Se estimează că va urmări coridorul industrial dintre Baton Rouge și New Orleans, care este una dintre regiunile de infrastructură cheie ale SUA, critice pentru economie, există sute de site-uri industriale importante acolo, mă refer la situri petrochimice, trei dintre Cele mai mari 15 porturi din America, o centrală nucleară ”, a spus Masters. "Probabil că vea închide râul Mississippi pentru trafic de barje timp de mai multe săptămâni."
„Nu este doar impactul de coastă. Nu este doar New Orleans ", spune meteorologul Steve Bowen, șeful companiei globale Aon, cu privire la perspectivele catastrofale. "Cu siguranță ne așteptăm la pierderile potențiale până la miliarde."
Mărimea contează
Ida „nu va genera uriașele valuri de furtună, așa cum a făcut-o Katrina, va avea un val de furtuni mai concentrat, cum ar fi [Uraganul din 1969] Camille”, spune meteorologul Jeff Masters
Dar furtunile mai mari sunt adesea mai slabe, e de părere Bowen. După ce un uragan se intensifică rapid, devine atât de puternic și ochiul său atât de mic încât de multe ori se formează un perete ocular exterior, iar peretele interior se prăbușește, spune Kossin, un cercetător al uraganelor de la The Climate Service.. Aceasta fenomen se numește înlocuirea pereților oculari.
Când se formează un nou perete ocular, adesea furtună devine mai mare, dar și puțin mai slabă, e de părere Kossin. Așadar, narea întrebare este când Ida va trece prin acest proces. Katrina a slăbit în mod constant în cele 12 ore dinainte de a ajunge la uscat, scrie Al Jazeera.