De ce a izbucnit în lacrimi ministrul Agriculturii

De ce a izbucnit în lacrimi ministrul Agriculturii O nouă etichetă va fi pusă pe produse în sprijinul producătorilor locali. Sursa foto: Arhiva EVZ

Scenă cu maxim impact emoțional în Italia, unde ministrul agriculturii, Teresa Bellanova, a început să plângă anunțând că migranții ilegali vor fi ajutați să obțină acte ca să se angajeze în agricultură.

Acest sector se bazează în principal pe forță de muncă din țările est-europene, care, în conul context pandemic, nu au mai putut ajunge în țară. acum, autoritățile italiene au anunţat decizia privind regularizarea situaţiei migranţilor ilegali pentru ca aceştia să poată obţine contracte de muncă în agricultură şi ca îngrijitori.

Teresa Bellanova şi-a motivat reacţia prin faptul că şi ea a participat la muncile câmpului. ”Pentru mine, pentru ceea ce am fost, este o chestiune fundamentală (...) Începând de astăzi, odată cu alegerea făcută de acest guvern, cei invizibili vor deveni mai puţin invizibili, cei exploataţi brutal (...) vor putea avea un permis de muncă”, a spus ea la conferinţa de presă în timpul care a izbucnit în lacrimi.

Decizia guvernului italian de a acorda permise de muncă valabile şase luni migranţilor ilegali care lucrează în agricultură sau ca personal de îngrijire face parte din pachetul de măsuri economice de sprijin în urma pandemiei evaluat la circa 55 de miliarde de euro. Actul normativ a fost adoptat miercuri seara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată cu restricţiile de circulaţie şi cu blocajele la frontiere, lucrătorii europeni care înainte veneau în Italia pentru a munci ca zilieri în agricultură, majoritatea români, bulgari şi polonezi, nu mai pot călători, context în care sectorul agricol italian se confruntă cu riscul unei crize majore de forţă de muncă în plin sezon de recoltare. Teresa Bellanova a propus ca soluţie legalizarea şederii în Italia pentru migranţii ilegali aflaţi în această ţară fără - al căror număr este estimat la circa 560.000.

Sindicatul agricol Coldiretti consideră că această măsură nu este suficientă și a cerut guvernului de la Roma să discute ”cu ţări precum România” pentru organizarea de coridoare sigure pentru transportul lucrătorilor sezonieri, dând ca exemplu plecarea lucrătorilor sezonieri români în Germania. Potrivit sindicatului Coldiretti, Italia are în prezent un deficit de circa 200.000 de lucrători agricoli pentru sezonul recoltei de primăvară.

Sursa: Agerpres.ro